În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Programe eparhiale pentru sprijinirea sinistraților din Galați
Din primele momente ale producerii inundațiilor catastrofale care au afectat numeroase localități din Câmpia Covurluiului, clericii și credincioșii din Arhiepiscopia Dunării de Jos, coordonați permanent de chiriarhul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, au dat dovadă de altruism, empatie, generozitate și, nu în ultimul rând, de spirit de sacrificiu pentru toți cei care au trecut prin iadul suferinței provocat de năvălirea apelor în miez de noapte peste viața și întreaga lor agoniseală. După retragerea apelor, eforturile s-au îndreptat atât pentru distribuirea produselor de strictă necesitate către persoanele sinistrate, cât și pentru îndepărtarea urmelor calamităților.
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, fiecare zi este un nou timp în care semenii greu încercați de inundațiile devastatoare sunt sprijiniți, primind speranță și mângâiere, dar și ajutor concret prin intermediul unor programe eparhiale implementate în contextul acestor nefericite împrejurări. Zi de zi, prin Centrul eparhial, protoierii și parohii, preoții și voluntarii oferă alimente și produse de strictă necesitate sinistraților, dar și hrană caldă celor care lucrează aproape fără întrerupere pentru restabilirea normalității în zonele afectate, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Marți, 17 septembrie, după o ședință desfășurată la Centrul eparhial sub președinția Arhiepiscopului Dunării de Jos, în care au fost stabilite principalele coordonate de acțiune filantropică pentru zilele următoare, alte transporturi cu ajutoare umanitare au plecat din parohii către comunitățile afectate de mânia apelor. În localitățile Costache Negri și Cudalbi au ajuns la orele prânzului o parte din ajutoarele pregătite special, convoiul umanitar fiind însoțit, pentru a treia zi consecutiv, de Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
Ierarhul a participat la slujba de înmormântare a unui decedat din localitatea Costache Negri și apoi a împărțit cizme și alte materiale pentru curățenie familiilor sinistrate din această localitate. Ajutoarele au fost aduse prin contribuția preoților și credincioșilor din parohiile gălățene „Sfântul Grigorie Teologul” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a mers la biserica din localitatea Cudalbi, grav afectată de inundații, pe care a binecuvântat-o cu agheasmă în urma igienizării și curățării de mâl. „Sfântul lăcaş, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a devenit un izvor prin năvălirea apelor până la 1,5 m, acoperind inclusiv Sfânta Masă. În câteva zile, prin mobilizarea exemplară a părintelui Gheorghe cu enoriaşii evlavioşi şi buni, care poate au lăsat casele lor aflate în aceeaşi situaţie, au început după cuviinţă curăţirea sufletească şi trupească prin curăţirea Sfântului Altar şi a sfântului lăcaş, care a redevenit loc de curăţire sufletească şi omenească, de încurajare pentru ca şi în casele noastre să ne ajutăm unii pe alţii, cum am pus rugăciune lângă rugăciune, lumină lângă lumină şi mână lângă mână şi am readus pentru rugăciune lăcaşul Domnului”, a declarat pentru TRINITAS TV Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian cu acest prilej.
În zilele următoare, pentru ajutorarea familiilor sinistrate și a copiilor acestora, la inițiativa chiriarhului Dunării de Jos vor continua acțiunile de sprijinire a persoanelor afectate de inundații, în cadrul a două programe eparhiale.
Primul are în vedere oferirea de hrană caldă sinistraților, pompierilor și voluntarilor implicați direct în acțiunile de curățare a gospodăriilor și caselor inundate. Produsele alimentare primare vor fi aduse și distribuite familiilor neafectate de inundații, unde sunt cazați consătenii sinistrați, în gospodăriile celor dintâi semenii năpăstuiți putând beneficia, așadar, nu doar de un acoperiș deasupra capului, ci și de o masă caldă, expresie a solidarității fraterne și filantropiei creștine.
Cel de-al doilea program are ca scop oferirea de îmbrăcăminte și încălțăminte copiilor care provin din familiile sinistrate, contribuția cea mai importantă în îndeplinirea acestui deziderat fiind din ajutorul de urgență pentru sinistrații din județul Galați, aprobat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În localitățile afectate, eforturile continuă zilnic pentru îndepărtarea urmărilor inundațiilor, alte parohii din eparhie fiind programate pentru a duce în zonele sinistrate alimente și produse de curățenie.