De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Proiectul „Podurile Toleranței”, la a 5-a ediție
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat miercuri, 16 mai, la ceremonia de deschidere oficială a proiectului „Podurile Toleranței”, organizată în Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat mesajul intitulat „România - punte între Orient și Occident”.
Cea de-a 5-a ediție a Proiectului Transfrontalier pentru Europa Centrală și de Est se desfășoară vreme de două zile în București și poartă titlul: „Contribuția minorităților naționale din România la diversitatea și vitalitatea culturii europene”. Evenimentul a fost deschis de Sergiu Nistor, consilier prezidențial, care a transmis mesajul președintelui României, Klaus Werner Iohannis, sub al cărui înalt patronaj se desfășoară proiectul. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, a anunțat programul proiectului și a explicat subiectul ediției din 2018. Organizatorul acestui eveniment, Jose Iacobescu, președintele Bânai Bârith România, a adresat mulțumiri partenerilor și colaboratorilor care au contribuit la buna desfășurare a proiectului multinațional.
„România - punte între Orient și Occident”
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat mesajul „România - punte între Orient și Occident”. „Prin voia lui Dumnezeu, poporul român a avut şi are vocația conviețuirii pașnice cu numeroase minorități etnice şi religioase, fiecare având caracteristici şi particularități diferite, pe care le-a păstrat, cultivat şi valorificat. Contribuția minorităților etnice şi religioase la patrimoniul comun al identității naționale românești este o realitate istorică şi o bogăție culturală. În acest sens, România este o «Europă în sinteză», cum o numea un om de cultură, o punte între Orient şi Occident, o bogată istorie a conviețuirii pașnice între etnii şi culte religioase diferite, în special în Transilvania, Banat şi în Dobrogea”, a spus Preafericirea Sa. De asemenea, Patriarhul României a vorbit despre importanța dialogului și cooperării dintre popoare, pentru promovarea păcii și afirmarea identității: „În acest an în care poporul român aniversează Centenarul statului român modern, este necesar să evidențiem şi contribuția tuturor minorităţilor etnice la viaţa socială a poporului român, fără a uita contribuția evreilor din România în plan academic, cultural şi material, dar şi contribuția lor la realizarea Independenței de stat din 1877, a Unirii Principatelor Române din 1859 şi a Marii Uniri din 1918. România a fost şi trebuie să fie «o țară a punților», a dialogului şi a cooperării, pentru a contribui la promovarea păcii în Europa şi între popoarele lumii, dar şi la păstrarea şi afirmarea identității spirituale şi culturale a fiecărui neam sau popor”.
În cadrul ceremoniei de deschidere, au mai vorbit Serge Dahan, președinte Bânai Bârith Europa; acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, Universitatea din București.
Prima sesiune de comunicări a fost moderată de Aurel Vainer și a programat următorii referenți: pr. conf. univ. dr. Nicolae Brînzea, directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni; acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; Christel Ungar Țopescu, redactor-șef al redacției Emisiuni în limba germană a Televiziunii Române; prof. univ. dr. Victor Neumann (Universitatea de Vest, Timișoara), prof. univ. dr. Carol Iancu (Universitatea Montpellier, Franța).
Seara s-a încheiat la Ateneul Român cu un concert extraordinar al Orchestrei Medicilor din București „Dr. Ermil Nichifor”, dirijor Iosif Ion Prunner.
Proiectul „Podurile Toleranței” continuă astăzi cu două sesiuni de comunicări, un vernisaj și o lansare de carte, găzduite de Banca Națională a României. Evenimentul se încheie cu spectacolul „Folclorul ca mijloc de cunoaștere și respect”, pe scena Teatrului Odeon.
Proiectul este organizat de Organizația Bânai Bârith Europa, Forumul Bânai Bârith „Dr. Moses Rosen” România și Federația Comunităților Evreiești din România, în parteneriat cu Banca Națională a României, Institutul Cultural Român, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.
Înaintea ceremoniei de deschidere oficială a proiectului „Podurile Toleranței”, Patriarhul României s-a închinat în biserica din incinta Palatului Cotroceni și a oferit arhimandritului Irineu Dogaru un pachet cu tămâie naturală din Oman.