Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Racla cu moaștele Sfântului Antonie a fost sfințită
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit racla ce adăpostește un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Antonie cel Mare în după-amiaza zilei de marți, 4 iulie 2017. Slujba a fost săvârșită în Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală, în prezența ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Racla în care au fost așezate moaştele este din argint, a fost lucrată în Atelierele Patriarhiei Române și va rămâne permanent spre închinare în Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche.
Odorul sfânt a fost adus de la Biserica Saint-Antoine-l’Ab-baye, din localitatea L’Abbaye de Saint-Antoine, de lângă orașul francez Grenoble, în urma unui schimb de scrisori între Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Episcopul romano-catolic de Grenoble, Guy de Kerimel. Moaștele Sfântului Cuvios Antonie cel Mare au fost aduse în România de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale.
În cuvântul de învățătură rostit după slujba de sfințire a raclei, Patriarhul României a arătat că o biserică de mir din mijlocul orașului care adăpostește aceste cinstite moaște este „un liman de liniște, de pacificare, de sfințire, de consolare în necazuri și în încercări”: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, am dobândit, prin mijlocirea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, o părticică din moaștele Sfântului Cuvios Antonie cel Mare de la o biserică din Franța, aproape de Grenoble. Aceasta aduce mare bucurie pentru Biserica «Sfântul Anton»-Curtea Veche din București, una dintre cele mai vechi și mai frumoase biserici. Există acolo o icoană făcătoare de minuni a Sfântului Antonie, dar nu aveau moaște ale ocrotitorului. S-a descoperit, printr-un studiu al părintelui profesor Constantin Pătuleanu, că aceste moaște erau cunoscute din timpul împăratului Justinian și o parte din ele au ajuns în Occident. Noi am primit aceste moaște ca o binecuvântare și ca un îndemn la rugăciune mai multă. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare a cerut să nu se știe unde va fi înmormântat, și, într-adevăr, ucenicii nu au spus, dar, după o vreme, Dumnezeu a voit, pentru smerenia lui, să fie descoperite aceste moaște spre cinstire și spre încurajare”.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat felicitări părintelui Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii Domnești „Sfântul Anton”-Curtea Veche, pentru stăruința în dobândirea acestui odor de mare preț. Părintele paroh i-a oferit în dar Patriarhului României o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare. După sfințire, racla a fost dusă la Biserica Sfântului Antonie din centrul istoric al Capitalei de un sobor de slujitori condus de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif.
Aducerea moaștelor la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche
Mii de credincioși bucureșteni și un impresionant sobor de slujitori au întâmpinat marți seara, 4 iulie, la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche din centrul Capitalei, racla cu moaștele sfântului ocrotitor, Cuviosul Antonie cel Mare, care a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Reședința Patriarhală, în prezența ierarhilor Sfântului Sinod. Așa cum este tradiția la astfel de momente duhovnicești, înainte de aducerea raclei cu cinstitele moaște, un sobor de slujitori a săvârșit la Altarul de vară din incinta bisericii de la Curtea Veche slujba Acatistului Sfântului Antonie cel Mare și rugăciuni de mulțumire și invocare a ajutorului sfântului. La această rânduială a fost adusă în procesiune și icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie de la această biserică și așezată la Altarul de vară.
Spre seară, racla cu moaștele Sfântului Antonie a fost adusă de la Reședința Patriarhală de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu un sobor de slujitori din cadrul Administrației Patriarhale și al Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Racla a fost așezată la Altarul de vară și a fost săvârșită o rânduială de primire, care a cuprins troparul Sfântului Antonie, ectenia întreită, citirea unei pericope evanghelice și o rugăciune de mijlocire către sfântul ocrotitor.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a binecuvântat credincioșii prezenți și a rostit un cuvânt cu prilejul acestui moment istoric. „Este o mare bucurie pentru dumneavoastră, cei care iubiți această biserică a Sfântului Antonie din București, să primiți astăzi un mare dar, o părticică din moaștele Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, care este considerat părintele monahilor. Este o mare binecuvântare pentru Capitala noastră, dar și pentru credincioșii din întreaga țară că, iată, un părinte al pustiei sălășluiește aici și mângâie cu prezența sa poporul ortodox din inima României. Sfântul Antonie cel Mare, după cum foarte mulți dintre dumneavoastră știți, mai ales cei care veniți și venerați icoana lui de aici, s-a născut în jurul anului 251 și a murit pe când avea 105 ani, în 356, și este sărbătorit în calendarul nostru pe 17 ianuarie”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Ierarhul a mai precizat că, după moartea sa, moaștele Sfântului Antonie au stat ascunse, în jur de două secole, când au fost descoperite în timpul împăratului Justinian cel Mare. Mai târziu, în secolul 11 au ajuns în Franța, la Biserica Saint-Antoine-l’Abbaye, de lângă orașul Grenoble, unde au fost cinstite sute de ani de credincioși apuseni și au săvârșit multe minuni și vindecări. „Din pustia Egiptului din dreapta fluviului Nil, din pustia Schitului, trecând prin Alexandria, prin Constantinopol, prin Franța, Sfântul Antonie ajunge și la noi, după 1650 de ani de la trecerea lui la Domnul”, a mai spus ierarhul. În continuare, părintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche, a mulțumit cu prilejul aducerii moaștelor sfântului protector și a prezentat o parte din demersurile pentru obținerea acestora. La final, pentru întocmirea studiului istoric cu privire la moaștele Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, părintele prof. dr. Constantin Pătuleanu a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru clerici. După aceste momente, moaștele sfântului ocrotitor au fost cinstite de mii de credincioși, prezenți până târziu în noapte.