În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Reabilitare și restructurare a complexului parohial „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca
La Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, cunoscută și sub numele de „Biserica din Deal”, cel mai vechi lăcaș ortodox din Cluj-Napoca, a avut loc vineri, 14 iunie, prezentarea publică a proiectului „Reabilitare și restructurare a complexului parohial «Sfânta Treime» și introducerea acestuia în circuitul turistic”.
Proiectul se va desfăşura în baza contractului de finanțare semnat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR NV), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord- Vest 2021-2027, și Parohia „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al finanțării.
Lăcașul de cult, monument istoric, a fost construit între anii 1795 și 1796, la inițiativa comunității locale și a unor negustori înstăriți de origine macedo-română, fiind vreme de 136 de ani (1796-1932) singura biserică ortodoxă din Cluj, iar timp de 12 ani a avut statut de Catedrală Episcopală, până când a fost sfințită, în anul 1933, actuala Catedrală Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.
Prezentarea proiectului a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a reprezentanților Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest și a altor invitați. Părintele Mitropolit Andrei a subliniat importanța acestei biserici pentru Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pentru comunitatea clujeană și nu numai. Au mai vorbit Csilla Hegedüs, director general interimar ADR Nord-Vest, și Petru Alboi-Șandru, șeful Autorității de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, care au arătat importanța și necesitatea acestui proiect, în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru reintegrarea monumentului în circuitul turistic al orașului. Un cuvânt de felicitare a adresat academicianul Doru Pamfil, președintele Academiei Române - filiala Cluj-Napoca.
Proiectul „Reabilitare și restructurare a complexului parohial «Sfânta Treime» și introducerea acestuia în circuitul turistic” a fost prezentat de arhitectul Paul Moldovan, reprezentant al biroului de arhitectură Ateliercetrei.ul.
Evenimentul a fost moderat de pr. Cristian Baciu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului și paroh al Bisericii „Sfânta Treime” din Cluj- Napoca. În calitate de gazdă, acesta a subliniat importanța istorică a bisericii, a mulțumit ierarhului, celor prezenți și tuturor celor implicați în materializarea acestui proiect.
„Biserica ortodoxă «Sfânta Treime» din Cluj-Napoca, cunoscută și sub numele de «Biserica din Deal», își are începuturile în anul 1795, fiind una dintre instituțiile românești de referință din metropola Transilvaniei. Prin istoria ei, dar mai ales prin preoții ei și prin intelectualii de marcă care au găsit aici un loc de reculegere și reflecție, biserica a contribuit esențial la consolidarea conștiinței românești în Cluj, iar pe fundamentul acesteia, Ortodoxia clujeană a cunoscut adevărate momente faste. (...) Pentru a-i reda frumusețea pe care o merită, dar și pentru a-i deschide orizontul unui viitor sigur, parohia noastră a depus un proiect pentru finanțarea din fonduri europene, cu ajutorul căruia biserica va intra într-un amplu proces de consolidare și restaurare”, a spus pr. paroh Cristian Baciu.
Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Cristian Baciu, avându-l alături pe preotul Florin-Cătălin Ghiț, redactor-șef al revistei „Renașterea”.