De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Realizări multiple şi noi perspective misionare
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor s-a întrunit în şedinţă de lucru, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul lucrărilor anuale ale Adunării, care au avut loc pe 5 februarie 2009, a fost analizată activitatea din parohiile şi mănăstirile eparhiei sub aspect organizatoric-administrativ, pastoral, social-filantropic, viaţă monahală, învăţământ, patrimoniu cultural-bisericesc, activitate editorială, restaurări şi construiri de noi lăcaşuri de cult. În cadrul şedinţei, membrii Adunării Eparhiale au remarcat o creştere cu 40% a volumului de programe derulate în 2008 de Arhiepiscopia Bucureştilor, faţă de anul 2007. Prezentăm în continuare cuvântul integral al Preafericitului Părinte Daniel, ţinut ieri în deschiderea Adunării Eparhiale, prin care subliniază împlinirile din anul 2008 şi priorităţile din anul 2009 ale Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Anul 2008 - Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii în cuprinsul Patriarhiei Române - a prilejuit o conştientizare mai intensă a ceea ce noi, creştinii, suntem: slujitori ai Bisericii lui Hristos, iubitori şi trăitori ai Scripturii şi Euharistiei. În consecinţă, activitatea Arhiepiscopiei Bucureştilor din anul precedent s-a desfăşurat cu precădere sub auspiciile slujirii Bisericii, Sfintei Scripturi şi Sfintei Liturghii. Ea a cuprins astfel, prin sectoarele sale de activitate, toată gama activităţilor Bisericii, şi anume: pastoral-liturgice, cultural-misionare şi social-filantropice.
În anul 2008, Arhiepiscopia Bucureştilor a cuprins în jurisdicţia ei canonică-administrativă 9 protoierii cu 718 unităţi bisericeşti (649 parohii şi 69 filiale) în Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova, din care 18 parohii sunt nou-înfiinţate. În cadrul acestora şi-au desfăşurat activitatea un număr de 1.128 de preoţi, cu 151 mai mulţi decât în anul 2007, săvârşindu-se 94 de noi hirotonii, rămânând, totuşi, încă 137 de posturi vacante. În ceea ce priveşte viaţa monahală, există pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureştilor 37 de unităţi monahale (29 mănăstiri şi 8 schituri), cu 4 unităţi (3 mănăstiri şi un schit) mai mult decât în 2007, cuprinzând un număr total de 774 de vieţuitori (515 călugăriţe şi surori şi 269 călugări şi fraţi), cu 47 de noi intrări în monahism (5 monahi şi 42 de monahii) faţă de anul 2007.
91 de biserici noi
Dintre activităţile care definesc viaţa pastoral-liturgică din cuprinsul Arhiepiscopiei în anul 2008, amintim: 4 târnosiri de biserici, 10 resfinţiri, punerea a 6 noi pietre de temelie pentru biserici, sfinţirea Schitului „Sf. Ana“ - Cota 1.400, Sinaia (06 august), sfinţirea Mănăstirii Ianculeşti - Prahova (14 septembrie), resfinţirea bisericii Mănăstirii Samurcăşeşti (14 octombrie) şi a Catedralei patriarhale din Bucureşti (26 octombrie).
Resfinţirea Catedralei patriarhale din Bucureşti a fost evenimentul central al activităţilor pastoral-liturgice ale Arhiepiscopiei din anul 2008, având în vedere importanţa acestuia în inimile miilor de credincioşi din Capitală şi din ţară, care au participat la hramul Catedralei în octombrie 2008. Biserica aceasta, veche de 350 de ani, a trecut, în perioada mai-octombrie 2008, printr-un întreg proces de consolidare, restaurare şi înnoire, urmărindu-se redarea splendorii sfântului lăcaş. La toate acestea se adaugă lucrările de reparaţii şi dotări la Reşedinţa patriarhală şi la alte edificii ale Centrului Eparhial (s-a amintit noul paraclis din incinta Reşedinţei patriarhale).
La acestea se adaugă 91 de biserici noi, unele finalizate, altele în curs de finalizare, iar altele în perspectivă de construire.
Un alt eveniment important pentru activitatea pastoral-liturgică a Arhiepiscopiei Bucureştilor l-a constituit în 2008 organizarea şi sfinţirea noii fabrici de lumânări „Făclia Sfinţilor Români“, din incinta Mănăstirii „Duminica Sfinţilor Români“ (Popeşti-Leordeni), eveniment la care au participat 20 de ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod, dornici să vadă multiplele calităţi ale acestei fabrici moderne şi eficiente, în privinţa productivităţii şi calităţii lumânărilor.
Pentru sporirea calităţii vinului liturgic, ca urmare a înfiinţării noului Sector Agricol, Viticol şi Silvic, crama de la Mănăstirea „Sfânta Maria“ - Jercălăi a fost dotată cu tehnologie modernă de procesare a strugurilor, de conservare şi îmbuteliere a vinului.
De asemenea, un nou sector al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi-a început activitatea în 2008, Sectorul Bunuri Imobile Bisericeşti, cu scopul de a examina, face propuneri, îndruma şi supraveghea unităţile de cult din cadrul Arhiepiscopiei, privind modul de administrare a bunurilor imobile ale Arhiepiscopiei. În anul 2008 s-au realizat un număr de 27 de măsurători cadastrale pentru unităţile de cult, în vederea intabulării în Cartea Funciară a proprietăţilor acestora; s-au făcut demersuri pentru retrocedarea de bunuri imobile aparţinând unor unităţi de cult, precum şi redactarea statutului a două societăţi comerciale ale Arhiepiscopiei („Ţarina Păstorului“ şi „Ctitoria“) pentru a dezvolta activităţi agricole şi construirea de edificii bisericeşti, inclusiv monumente funerare pentru cele 601 cimitire ale Arhiepiscopiei.
Activitatea cultural-misionară
În ceea ce priveşte activităţile cultural-misionare desfăşurate de Arhiepiscopia Bucureştilor în anul 2008, se evidenţiază înfiinţarea Editurii „Cuvântul Vieţii“ a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Aceasta a publicat deja mai multe lucrări în colecţiile sale: „Lumina credinţei“, „Păstorul cel Bun“, Vieţi de Sfinţi şi „Vita Aeterna“, având în curs de publicare numeroase alte volume.
Arhiepiscopia Bucureştilor s-a implicat în anul 2008 în organizarea mai multor evenimente cu caracter cultural-misionar, din care amintim: „Icoana din sufletul copilului“, etapa pe Municipiul Bucureşti (3-10 iunie 2008); simpozionul „Cuvântul Scris“ (23-24 octombrie); „Calea Sfinţilor“ (23 octombrie 2008 - procesiune pe Colina Bucuriei cu moaştele Sfântului Apostol Pavel, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena); proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, a Sfântulului Cuvios Dionisie Exiguul şi a Sfântului Voievod Neagoe Basarab (26 octombrie 2008), Anul 2008 - an jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii, în colaborare cu Sectorul Teologic Educaţional al Patriarhiei Române (31 octombrie-1 noiembrie 2008); lansarea Albumului „Colina Bucuriei“ şi a lucrării: „Semnificaţia clopotului în viaţa Bisericii“ (30 noiembrie 2008); concertul „Colindul sfânt şi bun“, 11 decembrie 2008 - în Sala Polivalentă (sector IV, Bucureşti).
Arhiepiscopia Bucureştilor - cel mai mare susţinător financiar al Centrului de Presă Basilica
Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Centrul Eparhial, protoieriile şi parohiile sale, a devenit în anul 2008 cel mai mare susţinător financiar al „Ziarului Lumina“, Radio Trinitas şi TV Trinitas, înţelegându-se astfel necesitatea sprijinirii cu mijloace moderne a misiunii Bisericii într-o lume din ce în ce mai secularizată. Arhiepiscopia Bucureştilor este şi prima beneficiară a serviciilor acestor mijloace mediatice.
În ceea ce priveşte învăţământul teologic, la încheierea anului universitar 2007-2008, erau înscrişi la toate specializările Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian“ a Universităţii din Bucureşti 1.593 de studenţi. La aceştia se adaugă şi 299 (139 ai Arhiepiscopiei) de masteranzi şi 36 (15 ai Arhiepiscopiei) de doctoranzi. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Bucureşti au fost înscrişi, pentru anul şcolar 2007-2008, 319 elevi. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filoteea“ - Pasărea, au fost înscrise pentru anul şcolar 2007-2008, 133 de eleve. La Şcoala Postliceală Teologico-Sanitară din Bucureşti au fost înscrişi, pentru anul şcolar 2007-2008, 90 de elevi.
Învăţământul religios din şcolile de stat a fost asigurat în 972 de unităţi de învăţământ preuniversitar de către 1.065 profesori de religie (416 titulari şi 649 suplinitori), cu rezultate deosebite în munca lor, anul 2008 oferind bucuria de a avea din rândul acestor profesori merituoşi directori ai unor instituţii de învăţământ.
În anul 2008 s-a continuat procesul de fişare a obiectelor de patrimoniu, potrivit Protocolului încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul de Interne, privind evidenţa patrimoniului bisericesc pe fişe de obiect tip BOR (s-a ajuns la 85%, urmând să se definitiveze în 2009). Arhiepiscopia Bucureştilor a avut în subordine anul trecut 14 muzee şi colecţii de artă bisericească şi 4 depozite de conservare a patrimoniului bisericesc.
25 de programe sociale derulate de Sectorul Social-Filantropic
Activitatea social-filantropică vine să completeze realizările din 2008 prin experienţa comuniunii şi solidarităţii cu oamenii aflaţi în nevoi şi suferinţe. Valoarea totală a ajutoarelor financiare, materiale şi servicii oferite de Sectorul Social- Filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor s-a ridicat în 2008 la suma de 3.822.456 lei noi, faţă de 2.976.193 lei noi în 2007. Sectorul Social-Filantropic al Centrului Eparhial a derulat în anul 2008 un număr de 25 de programe sociale. Parohiile, coordonate de Inspectoratul Social, au derulat 173 de programe sociale, faţă de 132 în anul 2007. În anul 2008, Arhiepiscopia Bucureştilor şi-a desfăşurat activitatea social-filantropică prin intermediul unui număr de: 13 cantine sociale, 68 de programe de ajutor alimentar, 2 centre de zi, 4 centre de îngrijire şi asistenţă, 9 cabinete medicale, 12 locuinţe protejate, 27 de centre educaţionale, 18 programe de burse, 28 de programe culturale şi socio-educative şi 40 de programe coordonate de parohiile din subordine. 126 de preoţi şi-au desfăşurat activitatea în cadrul sectorului amintit mai sus şi s-au organizat 86 de paraclise. Activitatea social-filantropică a fost intensificată în anul 2008 şi de înfiinţarea în mănăstiri a unor centre specializate: Centrul Social-Pastoral „Sfânta Maria“ - de la Mănăstirea Techirghiol; Centrul Social-Cultural „Sfântul Calinic de la Cernica“; Centrul Social-Pastoral „Sf. Cruce“- de la Mănăstirea Caraiman, Centrul Social-Cultural „Sfânta Treime“ - Buşteni, Centrul Cultural-Social „Justin Patriarhul“ din Bucureşti, Centrul Social-Cultural „Sfântul Trifon“ de la Biserica Cărămidarii de Jos din Bucureşti şi Centrul Social-Cultural „Sfântul Grigorie Dascălul“ de la Biserica Dichiu din Bucureşti.
Rezultate notabile pentru fiecare sector de activitate
Se remarcă o intensificare a activităţilor desfăşurate de Arhiepiscopia Bucureştilor în anul 2008, cu rezultate notabile pentru fiecare sector de activitate. În mare parte aceste rezultate sunt meritul echipei tinere şi dinamice de la Centrul Eparhial, care a înţeles că numai împreună se poate contribui eficient la bunul mers al unei instituţii demne de numele pe care îl poartă.
Desigur, sunt încă multe de făcut pentru a ţine pasul cu schimbările vremurilor în care trăim, mai ales în această perioadă de recesiune. Însă, hărnicia şi dinamismul ostenitorilor Centrului Eparhial vor face posibilă, în anul 2009, intensificarea activităţilor pastoral-liturgice, cultural-misionare şi social-filantropice, astfel încât să nu vedem doar probleme, ci şi soluţii; să nu vorbim doar de criză sau stagnare, ci şi de progres în fapte bune.
Zece priorităţi
În acest sens, Arhiepiscopia Bucureştilor îşi propune pentru anul 2009 un set de zece priorităţi:
- Inventarul bunurilor mobile si imobile (însoţite de fotografierea lor) la mănăstiri şi parohii;
- Alcătuirea şi publicarea monografiilor fiecărei parohii şi mănăstiri, precum şi a monografiei fiecărui protopopiat;
- Continuarea recuperării proprietăţilor şi intabularea în Cartea Funciară, acolo unde nu este făcută;
- Organizarea adecvată a bibliotecilor parohiale (acolo unde nu există să se înfiinţeze, iar unde există să se organizeze adecvat);
- Înfiinţarea de case sociale şi cantine social-filantropice la parohiile mari din Capitală şi din mediul rural;
- Organizarea şi administrarea adecvată a cimitirelor parohiale (gard, porţi, curăţenie etc.), ca expresie a respectului faţă de cei înhumaţi în ele;
- Implementarea programului „Nici un sat fără biserică“, adică zidirea de biserici în sate şi cartiere fără biserică;
- Înfiinţarea de grădiniţe ortodoxe de copii în Bucureşti şi în alte localităţi din cuprinsul Arhiepiscopiei;
- Înfiinţarea unui liceu teologic în Ploieşti cu mai multe specializări (limbi străine, specializări pentru ghizi în turism, arhivari, bibliotecari, muzeografi etc.), care se vor alege în funcţie de specificul şi nevoile zonei;
- Modernizarea tehnologică a atelierelor de tâmplărie şi obiecte bisericeşti, preluate în administrare de la Patriarhie.
Mulţumim în mod deosebit tuturor celor care ajută Arhiepiscopia Bucureştilor în lucrarea ei misionară, instituţii de stat, firme şi persoane particulare, precum şi clerului şi credincioşilor din această eparhie, pentru bucuria şi efortul de a fi contribuit la păstrarea dreptei credinţe şi la susţinerea activităţilor misionare ale Bisericii noastre în societatea de azi.
Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze pe toţi cei ce lucrează pentru slava Preasfintei Treimi şi pentru binele Bisericii şi poporului nostru.
† DANIEL
Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al tronului Cezareei Capadociei şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
NOTA: Intertitlurile aparţin redacţiei