În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Reprezentanţii comunităţii româneşti din Franţa la Patriarhia Română
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit ieri, 27 iunie, o delegaţie formată din zece reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Franţa, avându-l drept coordonator pe Eugen Tomac, directorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Întâlnirea a avut loc în Sala "Sfântul Ioan Cassian" din Palatul Patriarhiei.
Această acţiune s-a înscris într-o serie de consultări pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a iniţiat-o în urmă cu doi ani. "Ne propunem ca prin acest demers să consolidăm relaţiile dintre România şi românii plecaţi departe de ţară. Este important să subliniem foarte clar problemele pe care le prezintă exponenţii comunităţii româneşti pentru că, din punctul de vedere al identităţii spirituale, românii au nevoie permanent de un contact strâns cu ţara. Ne bucurăm că astăzi Preafericitul Părinte Patriarh a primit în audienţă pe reprezentanţii comunităţii româneşti, pentru că Biserica are un rol extrem de important în menţinerea identităţii, în coagularea comunităţii", a declarat Eugen Tomac. De asemenea, directorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a lăudat colaborarea dintre instituţiile statului român care se ocupă cu diaspora şi Biserica Ortodoxă Română, subliniind că doar acţionând unitar poate fi restabilită acea legătură solidă necesară dintre statul român şi comunităţile din afară.
Liderii prezenţi la această întrunire au prezentat unele dintre problemele cu care se confruntă parohiile româneşti şi au accentuat necesitatea de a continua proiectele Bisericii Ortodoxe Române din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, cu sediul la Paris. Una dintre priorităţile prezentate este asigurarea unei educaţii creştine trainice pentru copiii ortodocşi români şi consolidarea activităţii parohiilor existente sau a viitoarelor parohii care se vor înfiinţa în Franţa.
Membrii delegaţiei au încercat, de asemenea, să prezinte şi o serie de soluţii la problemele prezentate, arătându-se dispuşi să intervină în continuare. "Cel mai important suport va fi cel pe care îl vom oferi noi în continuare, şi mă refer aici la Guvernul României, care să se afle într-o colaborare cât mai strânsă cu Biserica Ortodoxă Română, în aşa fel încât să optimizăm eforturile noastre, iar ajutorul pe care statul român are obligaţia să-l ofere să vină mai ales unde este cu adevărat nevoie", a mai adăugat Eugen Tomac. (Cristian Bostan)