În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Resfinţirea Bisericii din Groapă de la Sibiu
Biserica „Buna Vestire” din Sibiu, istoricul lăcaş de cult cunoscut ca Biserica din Groapă, a fost resfinţită în ziua hramului din acest an. Slujba religioasă a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în urma lucrărilor de renovare efectuate în ultima perioadă, amintind refacerea Sfintei Mese din Altarul lăcaşului de cult.
Credincioşii din Sibiu au participat în număr mare la slujba de resfinţire şi la Sfânta Liturghie săvârşită de ierarh. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioșilor despre rânduiala sfințirii unei biserici și despre praznicul Bunei Vestiri, când este cinstită în mod deosebit Sfânta Fecioară Maria, aleasă de Dumnezeu pentru a-L purta în pântecele ei pe Pruncul Hristos.
„Maica Domnului este pentru noi o pildă demnă de urmat, ea fiind imaginea Bisericii, care este vie şi naşte sfinţi. (...) Maica Domnului este noua Evă care a ridicat toate păcatele primei Eve şi a repus la valoarea ei, pe care i-o dăduse Dumnezeu la Creaţie, această fiinţă creatoare, mama, femeia”, a subliniat ierarhul.
Preoţii Vasile Cheslerean și Ilie Arseniu, slujitori la Biserica „Buna Vestire” din Sibiu, au fost hirotesiți iconomi stavrofori. De asemenea, ierarhul a oferit distincția „Crucea Șaguniană” pentru mireni lui Dumitru Ghișe, Gheorghe Aldea și Mircea Dumitru pentru sprijinul acordat bisericii. Au mai fost oferite acte de cinstire celor trei parohii de la Biserica „Buna Vestire” şi mai multor binefăcători.
Biserica „Buna Vestire” din Sibiu a fost construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea de Hagi Luca Petru şi de soţia sa, Stana. A fost sfințită la 25 mai 1789 de Episcopul Gherasim Adamovici. În ultimii ani s-a refăcut masa Altarului care s-a degradat din cauza trecerii timpului, iar în prezent sunt restaurate icoanele de pe iconostas, după cum a spus pr. Petru Madina, de la biserica sibiană.