Conferința de toamnă pentru preoții din Protoieria Craiova Sud, județul Dolj, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a avut loc joi, 14 noiembrie. Evenimentul a început cu
Resfințirea Bisericii „Sfânta Treime” din Topa Mică, judeţul Cluj
În Duminica a 26‑a după Rusalii (a bogatului căruia i‑a rodit țarina), 17 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s‑a aflat în mijlocul comunității din Topa Mică, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii din localitate.
Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de sfințire a lăcașului de cult, cu hramul „Sfânta Treime”, edificat în urmă cu 130 de ani. Înfrumusețată și restaurată în ultima perioadă, la interior și exterior, biserica a fost binecuvântată prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.
În continuare, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Atitudine corectă față de bunurile materiale”, pornind de la cuvintele Înțeleptului Solomon: „Sărăcie şi bogăţie nu‑mi da, ci dă‑mi pâinea care‑mi este de trebuinţă (Pilde 30, 8)”. Ierarhul a îndemnat la punerea în practică a faptelor milei creștine, recitând, în acest sens, din poezia „Epitaf”, scrisă de poetul creștin Ioan Alexandru, originar din Topa Mică, care subliniază dragostea creștină față de aproapele nostru și care arată că faptele noastre vremelnice au repercusiuni veșnice.
De asemenea, ierarhul le‑a prezentat credincioșilor și conținutul Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2024, în care se pune accent pe faptele milosteniei creștine. La finalul textului pastoral, credincioșii au fost îndemnați să fie darnici și milostivi cu aproapele lor și să organizeze la parohii, mănăstiri, protopopiate şi la centrele eparhiale colecte de alimente, haine şi medicamente. Acestea vor fi distribuite celor aflaţi în suferinţă şi în lipsuri, familiilor defavorizate sau cu mulţi copii, bătrânilor şi persoanelor singure, fără copii sau rude.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anghelos” din Cluj‑Napoca.
La finalul slujbei, pentru întreaga activitate pastoral‑misionară și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l‑a hirotesit iconom stravrofor pe pr. paroh Aurel Duca. Primarul comunei Sânpaul, Mihai Bogdan, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, ing. Teodor Huruban a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, Sorin Costinea a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar epitropul Vasile Pop și preoteasa Diana‑Emilia Duca au primit „Gramata Mitropolitană” însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului. De asemenea, Consiliul și Comitetul parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.