În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Resfințirea Bisericii „Sfântul Ioan Teologul” din Lunca Ilvei
În Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - Păzirea poruncilor), 26 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfinţit biserica parohială din Lunca Ilvei, județul Bistrița-Năsăud.
Biserica „Sfântul Ioan Teologul”, edificată între anii 1906 și 1910, a fost înfrumusețată și restaurată în ultimii cinci ani, la interior și exterior. Lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Preocuparea esențială pentru omul normal”, pornind de la pilda dregătorului bogat. Ierarhul a explicat că pentru a moșteni Împărăția cerurilor sunt două căi: păzirea celor 10 porunci și a sfaturilor evanghelice: fecioria, ascultarea și sărăcia, cea din urmă fiind o cale specială, calea monahismului.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Cătălin-Valerian Prunean, pe seama Parohiei Vâlcelele, Protopopiatul Dej.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Anghelos” din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreții de muzică populară Diana Tănase și Marius Palage au interpretat mai multe colinde.
La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit slujba Parastasului pentru fostul paroh, pr. Vasile Ciherean, precum și pentru toți preoții și ctitorii bisericii adormiți întru Domnul.
Preotul paroh Victor-Alexandru Brici a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, i-a oferit ierarhului o icoană cu Sfântul Ioan Teologul, ocrotitorul parohiei.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a acordat preotului paroh Victor-Alexandru Brici „Crucea Transilvană” pentru clerici, iar preotului pensionar Alexandru Brici i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Primarului comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupșan, i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar Consiliul și Comitetul parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire. Copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
La eveniment au luat parte autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului.
Biserica „Sfântul Ioan Teologul” a fost edificată între anii 1906 și 1910, în stil neobizantin, iconostasul fiind pictat de Octavian Smigelschi din Sibiu. Biserica a fost sfinţită în anul 1934. În proximitatea lăcașului de cult, la baza colinei, în anul 1936 a fost ridicată o troiţă, de către ofiţerii de la Detaşamentul Militar CFR, în memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale.