În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți,
Rugăciune în comuniune la comunitatea românească din Paris
Aflat în capitala Franței cu prilejul hirotoniei întru arhiereu a Preasfințitului Părinte Nectarie de Bretania, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a poposit în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci în mijlocul credincioșilor Parohiei românești „Sfinții Trei Ierarhi” din Romainville, Paris, unde a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură.
La sosirea în mijlocul comunității românești, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost întâmpinat de către conaționali îmbrăcați în frumosul port popular, după tradiția strămoșească, cu flori, pâine și sare. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de Sfinții Trei Ierarhi, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului; părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, starețul Mănăstirii „Pantocrator”-Drăgănești-Vlașca din județul Teleorman, părintele consilier eparhial Mircea Filip, parohul comunității românești din capitala Franței, precum și alți clerici din Franța și Anglia. La bucuria comuniunii liturgice au participat, de asemenea, peste 700 de credincioși români.
După citirea pasajului evanghelic duminical, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit textul scripturistic, subliniind faptul că omul este chemat și nu obligat să urmeze lui Hristos, mărturisirea Domnului în societate fiind o datorie a fiecărui creștin.
„Chemarea Mântuitorului este o invitație, nu o obligație. Mântuitorul nu obligă pe nimeni, ci adresează chemarea așa cum a adresat-o altădată ucenicilor pentru a lăsa toate și a-I urma Lui. La fel S-a adresat și atunci celor care voiesc să vină după El, iar aceștia vor trebui să facă în fiecare zi a vieții lor acest exercițiu greu amintit de Sfântul Evanghelist Marcu în Evanghelia de astăzi. Tot ceea ce ne-a spus Evanghelia se referă și la noi, nu doar la cei de demult. (…) Cele văzute și trăite în această biserică ne îndreptățesc să spunem că românii sunt din neamul voievozilor, că ei zidesc și nu dărâmă pe unde ajung, că fac biserici frumoase și slujbe pe măsură, toate îndreptându-se către Mântuitorul lumii, Cel care S-a jertfit pentru noi și pentru a noastră mântuire. Mulți dintre dumneavoastră proveniți din ținutul voievozilor. Nu vă rușinați să-L mărturisiți pe Domnul aici, în familie, între prietenii dumneavoastră, între colegi. Este o șansă unică, pe care alții nu o au, pentru că mare este răsplata celor care nu se rușinează să-L mărturisească pe Domnul, care-și trăiesc frumos viața, care-și păstrează credința, care perpetuează tradițiile, costumul popular și tot ceea ce ține de sufletul creștin și românesc cu care ei s-au întâlnit încă din apa Botezului”, a spus Preasfinția Sa.
La final, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru slujire și cuvântul de învățătură, precum și tuturor clericilor și credincioșilor prezenți la sfânta slujbă. Totodată, ierarhul român a vizitat școala românească „Regina Maria”, binecuvântând cadrele didactice și elevii instituției de învățământ.