De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Rugăciune pentru unitate creștină
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștină din anul 2016 a debutat luni-seară, în data de 18 ianuarie, la Catedrala Patriarhală din București. La slujba Vecerniei, săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și au asistat și reprezentanții cultelor creştine din Capitală.
La rugăciunea de seară săvârșită la Catedrala Patriarhală au fost prezenți și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; monseniorul Miguel Maury Buendía, Nunţiu Apostolic în România din partea Bisericii Romano-Catolice; Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, din partea Guvernului României, precum și preoți din cadrul Administrației Patriarhale.
Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină din anul 2016 este inspirată din textul scripturistic: „Ca să vestiţi în lume bunătăţile Celui ce v-a chemat” (1 Petru 2, 9). După slujba Vecerniei, meditația serii a fost rostită de Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din România. Preasfinția Sa a arătat că Învierea Domnului este cel mai mare lucru pe care creștinii îl pot vesti lumii întregi. „Din dragoste față de oameni, Hristos a înviat biruind moartea și deschizând calea întoarcerii de pe drumul rătăcirii. Prin Hristos, puterea urii și a răutății a fost nimicită în necuprinsul iubirii dumnezeiești. Iată deci calea de urmat spre împăcarea omului cu Dumnezeu! Omul a fost creat spre a trăi! Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că «Dumnezeu așa a iubit lumea încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică». În Sfânta Scriptură este menționată des «viața veșnică». Adam și Eva, strămoșii oamenilor, au fost creați pentru a trăi viață veșnică, însă căderea în păcatul neascultării poruncii lui Dumnezeu i-a transformat în muritori. S-a rupt legătura nemijlocită a omului cu Dumnezeu, însă omul tot nu s-a împăcat cu ideea morții, deoarece în adâncul ființei omenești sunt sădite dorința vieții veșnice și năzuința spre aceasta”, a spus Preasfințitul Datev Hagopian.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus în cuvântul de învățătură că prin cultivarea iubirii și a armoniei frățești creștinii afirmă în lume unitatea pe care trebuie să o aibă adevărații ucenici ai Domnului Iisus Hristos. „Noi sărbătorim în fiecare săptămână Învierea Domnului, și aceasta este pentru noi lumina călăuzitoare a vieții. Toate activitățile creștinului sunt îndreptate spre Înviere, și în Lumina Învierii, toată viața omului și a lumii, și toate lucrările au un sens, și nu doar unul imediat, pragmatic, ci un sens ultim, final și mântuitor, de unire a umanității cu Dumnezeu. Această seară binecuvântată din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștină arată dorința creștinilor de a împlini rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos referitoare la ucenicii săi. Mai întâi El le-a recomandat să se iubească unii pe alții și să trăiască în unitate și în pace, ca lumea să creadă în Dumnezeu și pentru ei. Ori de câte ori căutăm unitatea între creștini prin reconciliere, coresponsabilitate și cooperare, noi de fapt încercăm să împlinim rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos despre iubirea frățească și a căutării armoniei și conlucrării folositoare pentru mântuirea lumii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Marți, 19 ianuarie, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștină a continuat la Biserica Reformată Calvineum din Capitală, iar astăzi se desfășoară la Biserica Evanghelică Lutherană Germană din București.