La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Rugăciunea este modul în care noi ne adresăm lui Dumnezeu”
În prima duminică a Triodului, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Sibiu.
Biserica se află în cartierul Lazaret din Sibiu şi a fost ridicată începând cu anul 2000. În curte se află şi vechiul lăcaş de cult, cu acelaşi hram, care este în prezent locul de rugăciune al comunităţii persoanelor cu deficienţe de auz din Sibiu.
Credincioşii din Parohia Lazaret II, păstorită de preotul profesor Vasile Mihoc, au participat la Sfânta Liturghie arhierească respectând măsurile de siguranţă sanitară impuse în această perioadă de pandemie. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia din prima duminică a Triodului, în care s-a prezentat Pilda vameşului şi a fariseului.
„Vameşul nu a avut curaj să privească spre Dumnezeu din cauza păcatelor lui. Smerenia aceasta a făcut ca rugăciunea lui să ajungă în faţa Mântuitorului Iisus Hristos înaintea celei a fariseului. El a rostit o rugăciune pe care Biserica noastră a preluat-o şi este folosită astăzi de monahi, de asceţi, dar o pot folosi şi credincioşii. Este vorba de rugăciunea inimii: «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!». Vameşul a spus: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!», adică a cerut milostivirea lui Dumnezeu Care să-i ierte păcatele pe care el le recunoaşte. N-a existat nici cea mai mică intenţie de a spune: «Am făcut şi eu ceva, cât am putut…», ci a arătat vameşul că este lipsit total de faptele cuvenite unuia care se prezintă în faţa lui Dumnezeu. Şi spune Mântuitorul că mai îndreptat s-a întors la casa lui vameşul acesta care s-a smerit pe sine, decât celălalt care îndeplinea forma Legii, dar esenţa ei, semnificaţia ei deosebită, smerenia i-au lipsit cu totul. Trebuie să înţelegem că rugăciunea este modul în care noi ne adresăm lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.
La final, pr. prof. dr. Vasile Mihoc i-a mulţumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea de credincioşi din cartierul Lazaret. Soborul slujitor şi credincioşii prezenţi au înălţat rugăciuni şi în această duminică pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea vieţilor oamenilor din lume.