Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
S-a încheiat Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa
Tinerii din România și alte 23 de țări care au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa, de la Cluj-Napoca, au plecat ieri spre casele lor. Festivitatea de încheiere a evenimentului a avut loc la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a ierarhilor români și străini.
Cele patru zile ale Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Europa, care a avut loc la Cluj-Napoca începând cu 4 septembrie, s-au încheiat ieri, 7 septembrie, cu un ultim eveniment care a parafat manifestarea religios-culturală din orașul transilvănean cu cele mai frumoase impresii, dar a deschis și perspectiva unei viitoare întâlniri ce va fi organizată anul viitor în capitala României. A șasea întâlnire de grup a delegațiilor tinerilor ortodocși din 24 de țări din Europa și Orientul Apropiat a avut loc ieri, la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca. Cu această ocazie au fost adresate mulțumiri instituțiilor care au organizat evenimentul: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului; Secretariatul de Stat pentru Culte, Prefectura Județului Cluj, Consiliul Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a binecuvântat și patronat evenimentul de la Cluj-Napoca, precum și ierarhilor români și străini care au fost prezenți. „Acum, la finalul acestui eveniment, putem să spunem că, și de a fost greu, a fost frumos. Fără să mă opresc la toți cei care au pus umărul la organizare, care au fost deja pomeniți, totuși, trebuie să-i amintesc pe consilierii eparhiali de la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, care de multă vreme pun suflet ca totul să iasă bine, și amintim versurile lui Tudor Arghezi, care zice: «Altarul ca să fie și pietrele să ție/ Cer inima și viața zidite-n temelie». Trebuie să pomenesc la final și de ostenitorii de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Cluj și ASCOR Cluj”, a spus IPS Părinte Andrei.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei pentru că și-a asumat o lucrare atât de mare și importantă: „Mulțumim pentru curaj și multa osteneală pe care ați luat-o pentru a urmări în detaliu pregătirea acestui eveniment și desfășurarea lui”. În continuare, Preafericirea Sa a spus că entuziasmul și evlavia tinerilor ortodocși arată că Ortodoxia este o credință vie și dinamică.
„Ortodoxia este cea mai veche Biserică din punct de vedere istoric, este Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, a Sinoadelor Ecumenice, este Biserica mărturisirii dreptei credințe de-a lungul veacurilor, dar prin dumneavoastră vedem că cea mai veche Biserică este și o Biserică tânără, dinamică. Frumusețea Ortodoxiei dinamice se vede în tineretul evlavios, înțelept, cuminte și prietenos. Vă îndemn să păstrați această frumusețe a comuniunii tinereții și să vă inspirați din ea pentru a organiza întruniri în Bisericile de acasă. Noi am rămas impresionați de binecuvântarea pe care Dumnezeu a dăruit-o prin voi, tinerii”, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.
În cadrul festivității de închidere, reprezentanți ai delegațiilor tinerilor din țară și străinătate și organizatorii au prezentat câteva impresii despre Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa, de la Cluj-Napoca. Un moment deosebit a fost predarea ștafetei organizatorice către delegația Arhiepiscopiei Bucureștilor, condusă de părintele Mihai Aurel, vicar eparhial. În 2016, Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza în capitala României o întâlnire cu tinerii ortodocși, precum și un congres internațional cu profesorii de religie și specialiști în educația religioasă. Festivitatea s-a încheiat cu rugăciunea înainte de călătorie rostită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și binecuvântarea finală rostită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.