La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoare în Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia
În ziua prăznuirii Sfântului Antonie cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din orașul Marii Uniri, unde a slujit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului locașului de închinare. La momentul rânduit din cadrul slujbei, teologul Mihai Canțer a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus: „Timpurile pe care le trăim acum sunt marcate de necredință, de suferință și de grele și neașteptate încercări. De aceea, se cere să avem evlavia și răbdarea sfinților care au luptat lupta cea bună și au primit cununa. Nimeni nu se încununează dacă nu luptă după regulile jocului. Oricare ar fi provocările din veacul de acum, dacă Îl ascultăm pe Tatăl Creator și Proniator, noi vom merge înainte cu nădejde și cu spor. Sfântul Antonie cel Mare, pe care azi îl prăznuim, zice: «Sufletul iubitor de Dumnezeu câștigă îndrumarea iubitoare a lui Dumnezeu, Îi mulțumește cu adevărat și către El își are tot sporul»”.
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare” a fost ridicată în anul 1769 în Brăzești, comuna Sartăș, județul Alba, cu hramul „Învierea Domnului”. În 1991, locașul de cult a fost strămutat în Alba Iulia, iar la 16 august 1992 a fost resfințit, prilej cu care a primit cel de-al doilea hram, „Sfântul Antonie cel Mare”.
Binecuvântarea lucrărilor de înfrumusețare a locașului de închinare a avut loc la 20 februarie 2000, în timpul slujirii părintelui prof. dr. Simion Todoran. Începând cu anul 2018, comunitatea parohială de aici este păstorită de pr. Silviu Bucurenciu.