La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoare în urbea Oradiei celei Mari
Orădenii au sărbătorit semnarea Declarației de autodeterminare a românilor din Transilvania în casa avocatului Aurel Lazăr din centrul orașului Oradea, la 12 octombrie 1918, eliberarea oraşului de către Armata Română de sub ocupația horthystă, de la 12 octombrie 1944, precum şi Centenarul Încoronării suveranilor României Mari, Ferdinand I și Maria, de la 15 octombrie 1922, la Alba‑Iulia. Miercuri, 12 octombrie, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a participat, în Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Municipiului Oradea, la ședinţa festivă a Consiliului local, unde au fost premiaţi elevii și a profesorii cu rezultate excepționale, între care s‑au aflat şi elevi și profesori de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.
A urmat, în cadrul primăriei, ceremonia de dezvelire a plăcilor comemorative și omagiale ce au gravate numele delegaților din Oradea la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, între care s‑au aflat Episcopul Roman Ciorogariu, vicar consistorial la acea vreme, şi protopopul ortodox Andrei Horvath al Oradiei. Slujba de sfințire a plăcilor comemorative a fost săvârșită de Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, şi pr. Mircea‑Ilie Ioniță, fost preot capelan al Garnizoanei Oradea și recent numit în aceeași slujire pentru Comandamentul comunicațiilor și informaticii din București.
În Piața Unirii, la statuia ecvestră a Regelui Ferdinand I Întregitorul, Preasfinţitul Episcop Sofronie a săvârşit un Te Deum. Festivitățile s‑au încheiat cu un concert în Piața Unirii.