Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoare luminoasă la Parohia Cuza Vodă din județul Brăila
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat duminică, 5 iunie, în satul Cuza Vodă, comuna Salcia Tudor, judeţul Brăila, pentru a aduce bucurie şi întărire duhovnicească prin sfinţirea bisericii cu hramul `Naşterea Maicii Domnului” din această localitate din nordul Câmpiei Bărăganului.
Așa cum este tradiția, sărbătoarea a început cu slujba de sfinţire a noului lăcaş de cult din Parohia Cuza Vodă săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în prezenţa ctitorilor, a autorităţilor locale, a numeroşi credincioşi şi a multor elevi de la şcoala din comuna Salcia Tudor, de care aparţine acest sat. După slujba de sfinţire, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie. La chinonic, copiii prezenți la slujbă, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional al zonei, au interpretat cântece religioase şi patriotice, iar la momentul cuvenit, mulţi dintre aceştia au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul locului a tâlcuit pericopa evanghelică rânduită pentru Duminica a 7-a după Sfintele Paşti, în care se relatează despre rugăciunea arhierească din Grădina Ghetsimani, rostită de Domnul Hristos înainte de Sfintele Sale Pătimiri. De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a explicat celor prezenţi sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a evidenţiat importanţa şi necesitatea unei biserici în viaţa unei comunităţi creştine.
În semn de binecuvântare şi prețuire pentru lucrarea desfăşurată în parohie, Înaltpreasfinţia Sa a acordat rangul bisericesc de iconom stavrofor preotului paroh Cornel Techiu, iar credincioşii care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare a bisericii au primit diplome de ctitor.
Tot în această zi, după Sfânta Liturghie, preoţii din protopopiatele Făurei şi Însurăţei au participat la lucrările conferinţei pastoral-misionare corespunzătoare primului semestru al anului 2022. Împreună cu preoţii din protopopiatele Făurei şi Însurăţei au participat şi doamnele preotese şi copiii acestora. În cadrul conferinţei, ierarhul a apreciat hărnicia credincioşilor din această comunitate, subliniind rolul familiei creştine în creşterea şi educarea sănătoasă a copiilor şi contribuţia deosebită pe care satul românesc a avut-o la devenirea istorică a poporului român, care a constituit şi încă mai constituie un izvor al spiritualităţii, al culturii şi al tradiţiilor, rugăciunea fiind hrana spirituală principală aflată la îndemâna celor ce doresc să comunice şi să se apropie de Dumnezeu.