Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Înălțării Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
Revărsare de bucurii duhovnicești a adus praznicul Înălțării Domnului în sufletele tuturor celor prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” - Catedrala Arhiepiscopală, zi în care sunt pomeniți cei care s-au jertfit pentru libertate și pentru credința ortodoxă, eroii neamului românesc.
În mijlocul pelerinilor și al obștii monahale s-au aflat ierarhii Arhiepiscopiei Sucevei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar, care au săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul amenajat în curtea mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.
La momentul rânduit, diaconul Cristian Valentin Diaconu a fost hirotonit întru preot, iar monahul Antonie Comănescu a primit hirotonia întru ierodiacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, înțelesul duhovnicesc al celor trei părți ale troparului sărbătorii Înălțării Domnului, în care este concentrată întreaga teologie a praznicului: Înălțatu-Te-ai întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru, bucurie făcând ucenicilor, cu făgăduința Sfântului Duh, încredințându-se ei, prin binecuvântare, că Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Izbăvitorul lumii.
A urmat săvârșirea slujbei Parastasului pentru eroii din toate timpurile și din toate locurile, cei care s-au jertfit pentru țară, neam și credință, apoi au fost prezentate două dintre cele mai recente publicații ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Îndrumări pastorale pentru Taina Sfântului Botez” și o lucrare semnată de Înaltpreasfinția Sa, „Îndreptar de spovedanie, 86 de tipologii”.
Totodată, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic i-a invitat pe toți cei prezenți la hramul mănăstirii din data de 2 iunie, când este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, ale cărui moaște se află în Cetatea Sucevei pe care o ocrotește neîncetat, fiind cunoscut ca grabnic ajutător și mare făcător de minuni.
Credincioșii au fost binecuvântați la final prin stropire cu apă sfințită de către Înaltpreasfinția Sa, nu înainte ca să citească, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, rugăciunile pentru dezlegare și pentru sănătate.