Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Catedrala Patriarhală
Joi, 30 noiembrie, în ziua sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Din soborul de slujitori care s‑au rugat împreună cu Preafericirea Sa la Sfânta Liturghie au făcut parte arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, și arhimandritul Andrei Anghel, secretar la Cabinetul Patriarhal.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Patriarhul României a prezentat viața Sfântului Andrei, cel întâi chemat la slujirea de Apostol de Mântuitorul Iisus Hristos, și deosebita cinstire de care se bucură în rândul poporului român. „Sfântul Apostol Andrei a înțeles că trebuie să-L urmeze pe Iisus din Nazaret, Care este Mesia. De aceea, el l‑a lăsat pe Sfântul Ioan Botezătorul și a devenit ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos. Acest pasaj din Sfânta Evanghelie pe care am auzit‑o astăzi este pictat pe frontispiciul Palatului Patriarhiei, unde vedem pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe Mântuitorul Iisus Hristos și pe Sfântul Apostol Andrei”, a spus Preafericirea Sa. Titulatura de „Apostolul românilor” este atribuită Sfântului Andrei datorită propovăduirii sale în ținutul Dobrogei de astăzi: „Sfântul Apostol Andrei este un mare misionar, un om care a fost rânduit de Dumnezeu să propovăduiască Evanghelia în părțile Pontului Euxin, adică în apropierea Mării Negre. El a propovăduit Evanghelia în Sciția, care înseamnă sudul Ucrainei de astăzi, și în Dobrogea – Sciția Minor sau Sciția Mică. În acea parte a țării noastre a predicat Sfântul Apostol Andrei multă vreme și se crede că a locuit în două peșteri aproape de localitatea Ion Corvin. Din aceste peșteri, mergea adesea împreună cu ucenicii și propovăduia Evanghelia”.
Cinstirea Sfântului Apostol Andrei de către români a crescut exponențial mai ales datorită aducerii cinstitelor sale moaște în România începând cu anul 1996, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei: „El a fost cinstit în tradiția populară mai ales în Dobrogea, după cum ne arată colindele din acea parte a țării. În mod oficial, intensificarea cinstirii lui a început în 1995, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înscrierea sărbătorii lui cu cruce roșie în calendar. În anul următor, 1996, capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus în pelerinaj la Iași, la cererea noastră ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Vrednicul de pomenire Mitropolit Nicodim de Patras a venit la Iași, la invitația noastră, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, și a adus capul Sfântului Apostol Andrei. Eram foarte emoționați și plăcut impresionați de faptul că acest mitropolit, care era un foarte bun cunoscător al muzicii bisericești și a alcătuit foarte multe imnuri bisericești, a compus troparul aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei în România. Atunci peste 1 milion de oameni au venit să se întâlnească cu Apostolul românilor. A fost o bucurie de nedescris. De la Iași, moaștele au fost pentru câteva zile duse și la Galați. De aceea, în calendarul bisericesc al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și al Arhiepiscopiei Dunării de Jos se află înscrise zilele Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, respectiv Galați. În 1997, Sfântul Sinod l‑a proclamat pe Sfântul Apostol Andrei ca Ocrotitor al României și l‑a înscris în calendarul ortodox cu această titulatură. În anul 2002, Sfântul Sinod a hotărât ca sărbătoarea Sfântului Andrei să devină sărbătoare națională bisericească. În 2012, Parlamentul României, la solicitatea Patriarhiei Române, a declarat ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei – 30 noiembrie – ca sărbătoare legală, în care nu se lucrează”, a amintit Preafericirea Sa.
În anul 2011, capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus din nou în România, la București, Sibiu și Alba Iulia. În orașul de reședință al Mitropoliei Ardealului, moaștele au fost duse în procesiune cu ocazia proclamării canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, marele Mitropolit cărturar al Transilvaniei din secolul al 19‑lea, a cărui dată de prăznuire a fost aleasă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române tot la 30 noiembrie.
Slujba târnosirii noii Catedrale Patriarhale va avea loc în 30 noiembrie 2018
Sfântul Apostol Andrei este Ocrotitor al României, al poporului român și al viitoarei Catedrale Naționale, a cărei slujbă de târnosire este programată pentru data de 30 noiembrie 2018, în Centenarul Marii Uniri, a mai spus Patriarhul României: „Semn al cinstirii neamului nostru față de Sfântul Apostol Andrei este și faptul că noua Catedrală Patriarhală – Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională – va avea ca al doilea hram, alături de sărbătoarea Înălțării Domnului – Ziua Eroilor, pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca în anul următor, în data de 30 noiembrie, să putem sfinți Catedrala Mântuirii Neamului. Pe clopotele deja turnate în Austria și aduse la București scrie că sunt binecuvântare pentru Centenar. Cel mai mare clopot, de 25 de tone, este dedicat eroilor neamului românesc din toate timpurile și din toate locurile”. Totodată, Preafericirea Sa a amintit că în 29 noiembrie 2007, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, a fost sfințit locul noii Catedrale Patriarhale, iar în 14 iunie 2009, o părticică din moaștele Sfântului Apostol Andrei a fost dăruită pentru această catedrală de cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena.
În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menționat faptul că în România există aproape 720.000 de persoane care poartă numele de Andrei, Andreea și derivatele lor, dorindu‑le tuturor ani mulți cu sănătate, bucurie și ajutor de la Dumnezeu.
Procesiune cu moaștele Sfântului Apostol Andrei în ajunul sărbătorii
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, a început la Catedrala Patriarhală în ajun, miercuri, 29 noiembrie, cu săvârșirea slujbei Privegherii de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal. Cu acest prilej a avut loc și tradiționala procesiune în jurul locașului de cult cu racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei adusă din Reședința Patriarhală și depusă în naosul catedralei pentru venerarea credincioșilor în ziua de pomenire a sfântului.
Răspunsurile la strană au fost date, la slujba Privegherii din ajun și la Acatistul Sfântului Apostol Andrei din dimineața sărbătorii, de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, iar la Sfânta Liturghie, de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de pr. lect. dr. Stelian Ionașcu.