Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi
Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit în mod deosebit în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în această perioadă desfăşurându-se mai multe evenimente dedicate Ocrotitorului României. Vineri seara a avut loc o procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul şi ale Sfântului Apostol Andrei, iar sâmbătă a fost săvârşită Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi şi au fost acordate distincţii de vrednicie şi recunoştinţă mai multor persoane.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost aduse în acest an la Galaţi, de la Mănăstirea Căldăruşani, moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, de către o delegaţie a acestei mănăstiri, condusă de părintele arhimandrit Lavrentie Gâţă.
Racla cu sfintele moaşte a fost întâmpinată la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi de către chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu preoţii şi oficialităţi locale şi zonale.
De aici, după o rugăciune de mulţumire, în mireasmă de tămâie şi în cântări duhovniceşti, s-a pornit în procesiune cu moaştele Sfântului Grigorie Dascălul, precum şi cu cele ale Sfântului Apostol Andrei, aflate în patrimoniul arhiepiscopiei, spre Catedrala Arhiepiscopală. Aici a fost săvârşit un Te Deum, iar arhipăstorul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, în care a vorbit despre viaţa aleasă şi activitatea Sfântului Grigorie Dascălul.
Liturghie în ziua hramului
Sâmbătă, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a Apostolului care, de 27 de ani, ocroteşte municipiul Galaţi şi întreaga eparhie, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, care a vorbit despre momentul chemării Sfântului Andrei şi a evidenţiat modul în care acest Apostol al Domnului a făcut cunoscută Evanghelia poporului român. Pentru lucrarea misionară desfăşurată în perioada comunistă, preotul Vasile Vasile de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Năvodari a primit „Crucea Sfântului Andrei” pentru clerici. Aceeaşi distincţie, postmortem, a fost acordată preoţilor Vasile Ciorâţă de la Ciureştii Noi şi Constantin Varlaam de la Parohia Fundeanu. 25 de elevi şi studenţi din eparhie cu performanţe şcolare deosebite au primit Diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri”, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească.
Un premiu special a fost acordat tânărului Mircea Marian Petria pentru calificarea sa la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2020. De asemenea, au fost premiaţi şi 9 bătrâni de peste 80 de ani pentru întreaga activitate desfăşurată în satele româneşti. Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul a oferit chiriarhului Dunării de Jos, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Distincţia „Sfântul Sava Brancovici” a Arhiepiscopiei Aradului. După Sfânta Liturghie au fost binecuvântate două aşezăminte din incinta Centrului eparhial.
Pelerinajul Luminii
A 19-a ediţie a Pelerinajului Luminii - Lumina Sfântului Apostol Andrei a avut loc vineri, 29 noiembrie, la Galaţi.
La procesiune a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în fruntea celor peste 200 de tineri studenţi, mulţi dintre aceştia membri ASCOR de la filialele din România şi din Basarabia, dar şi elevi de la liceele gălăţene, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular românesc. De la Catedrala Arhiepiscopală, tinerii cu icoana Sfântului Andrei, cu torţe şi lumânări au plecat către capela Seminarului Teologic, intonând pe tot parcursul procesiunii troparele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul şi alte cântări bisericeşti.
La sosirea în capela seminarului, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti cărora le-au oferit „Lumina Sfântului Apostol Andrei~, participând în continuare cu toţii la slujba de priveghere închinată Apostolului românilor.