La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Paraclisul Catedralei Naţionale
Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi cel întâi chemat la misiune de Hristos, a fost sărbătorit la Paraclisul Catedralei Naţionale prin Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură rostit la final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat legătura profundă pe care poporul nostru o are cu Sfântul Apostol Andrei.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat legătura profundă pe care poporul nostru o are cu Sfântul Apostol Andrei, precum şi modul în care Biserica Ortodoxă Română a răspuns evlaviei deosebite pe care poporul român o are pentru Apostolul cel întâi chemat: „Sfântul Andrei are o legătură deosebită cu pământul ţării noastre şi cu poporul român. De aceea, el este numit şi «Apostolul românilor şi Ocrotitorul României». După căderea regimului comunist, a crescut foarte mult cinstirea Sfântului Apostol Andrei şi foarte mulţi dintre români au conştientizat faptul că Apostolul Andrei este Apostolul neamului românesc, pentru că el a predicat Evanghelia în părţile Dobrogei, numită în vechime Sciţia Mică. De aceea, în anul 1995, sărbătoarea Sfântului Andrei a fost înscrisă în calendar cu cruce roşie. În anul 1996 a fost adus la Iaşi cinstitul cap al Sfântului Andrei. În acele zile, peste un milion de oameni au venit să se închine la racla cu sfintele sale moaşte. Acest eveniment a fost marcat în calendarul eparhiilor de la Iaşi şi Galaţi ca zi de sărbătoare. În anul următor, la titlul sărbătorii, «Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat», a fost adăugată sintagma «Ocrotitorul României», pentru a se vedea legătura lui cu poporul român. În anul 2002, Sfântul Sinod a declarat ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei sărbătoare naţională bisericească, iar în 2011 a fost adus din nou capul Sfântului Andrei în România, la Bucureşti, cu ocazia hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale. Apoi, la insistenţele Patriarhiei României, în anul 2012, Parlamentul a votat legea de proclamare a zilei de 30 noiembrie ca zi de sărbătoare legală, nelucrătoare. Astfel, avem două zile cu o însemnătate deosebită: 30 noiembrie este ziua unităţii noastre de credinţă, iar 1 decembrie este ziua unităţii statale, naţionale a poporului român. Prin aceasta vedem legătura dintre unitatea de credinţă şi unitatea de neam, deoarece prin credinţă am păstrat identitatea naţională în vremuri de restriște”.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat faptul că din acelaşi motiv, al marii evlavii pe care poporul român o are pentru Apostolul întâi chemat, Catedrala Mântuirii Neamului îl are ca al doilea hram pe Sfântul Andrei, după cel al praznicului Înălţării Domnului, când se serbează şi Ziua Eroilor: „Sfântul Apostol Andrei este cinstit de multă vreme, mai ales în părţile Dobrogei, unde este şi peştera lui. Acum, însă, avem o deosebită cinstire prin faptul că el este şi ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului, al cărei Altar a fost sfinţit anul trecut, în data de 25 noiembrie, de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului şi Patriarh Ecumenic, serbându-se apoi primul hram al Catedralei Naţionale, în ziua de pomenire a Sfântului Andrei, prin prezenţa la Bucureşti a Preafericitului Părinte Teofil III, Patriarhul Ierusalimului şi al Întregii Palestine. De asemenea, amintim că recent s-au modificat destinaţiile unor spaţii de sub catedrală. Unde era prevăzută o parcare subterană, se va amenaja un spaţiu polivalent, unde se vor organiza evenimente culturale şi catehetice. În acest moment, numim acest spaţiu «peştera citadină a Sfântului Andrei». De aceea şi paraclisul de la subsolul Catedralei Naţionale are ca ocrotitori pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Iacob Hozevitul şi Daniil Sihastrul, sfinţi care s-au nevoit în peşteri”.
În încheiere, Preafericirea Sa a prezentat rezultatele proiectelor desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale în colaborare cu specialişti din domeniul medical pentru conştientizarea populaţiei cu privire la prevenţie şi tratarea adecvată a mai multor tipuri de afecţiuni medicale. Voluntarii prezenţi au primit de la Patriarhul României, în semn de preţuire pentru activitatea lor, Diploma omagială şi Medalia comemorativă a anului 2019.