La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie în București
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ieri, 20 iulie, la sărbătoarea Sfântului și slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, credincioșii din trei parohii bucureștene s-au bucurat de participarea la Sfânta Liturghie arhierească de hram. Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a slujit în Biserica „Sfântul Ilie”-Titan, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit în biserica Parohiei „Sfântul Ilie”-Grant, iar Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit în Biserica „Sfântul Ilie”-Ghencea.
Numeroși credincioși bucureșteni au participat la slujbele rânduite la hramul bisericii Parohiei „Sfântul Ilie”-Grant, care în acest an a împlinit 100 de ani de la târnosirea locașului de cult. În ziua sărbătoririi ocrotitorului, Sfântul slăvit Proroc Ilie Tesviteanul, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și un diacon. După rostirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a reliefat, pe baza Apostolului și Evangheliei sărbătorii, faptele Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, de a întoarce pe oameni pe calea credinței în Adevăratul Dumnezeu. „Pomenirea Sfântului Ilie în contextul societății de astăzi este de o actualitate extraordinară. Asemenea lui Ilie, și Biserica cheamă cu multă râvnă pe toți cei care au primit Botezul, pe toți cei care doresc să moștenească viața de veci și să nu rătăcească în întunericul acestei lumi; să își îndrepte viața din punct de vedere moral, să mărturisească singura credință care poate mântui și poate oferi viața veșnică, și anume credința creștină ortodoxă și viețuirea potrivit preceptelor Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, numită și «Evanghelia Împărăției cerurilor». De aceea, Sfântul Ilie rămâne pentru fiecare dintre noi icoana râvnei pentru Casa Domnului și pentru Dumnezeu, icoana dârzeniei în mărturisirea adevăratei și dreptei credințe și statornicia în această credință și fidelitate față de Dumnezeu Cel adevărat. În vremea noastră se duce o adevărată luptă ca sufletul creștinilor să fie desprins de Dumnezeu prin diferite ideologii, filosofii și alte credințe care vor să înlocuiască credința noastră care ne-a fost descoperită de Dumnezeu în multe feluri, după cuvintele Sfântului Apostol Pavel (Epistola către Evrei cap. 1, 1-2), în multe chipuri prin proroci, de la Moise până la Ioan Botezătorul, de la primul până la ultimul proroc, dar în zilele cele de pe urmă ne-a vorbit nouă prin Însuși Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă această credință pe care noi o mărturisim este descoperită nouă prin Însuși Fiul Său, atunci trebuie să știm că această credință este singura mântuitoare, care ne poate oferi viața de veci și iertarea păcatelor. De aceea, să privim icoana Sfântului Proroc Ilie cu multă speranță și bucurie, dar mai ales cu dorința ca și noi în viața noastră să urmăm râvna și credința Sfântului Marelui Proroc Ilie Tesviteanul”, a spus PS Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul.
După săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul a săvârșit slujba de pomenire a ctitorilor și Polihroniul pentru ziua de naștere a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a transmis cuvintele de felicitare din partea Patriarhului României pentru sărbătorirea centenarului locașului de cult de către comunitatea aflată sub ocrotirea Sfântului Proroc Ilie. „De 100 de ani, acest locaș de cult este un adevărat laborator de sfințire a vieților celor care cu credință, frică de Dumnezeu și cu dragoste îi trec pragul, cu încrederea că prin rugăciune Îl vor întâlni și Îl vor primi în interiorul cămării de taină a sufletului lor pe Dumnezeu. Iată, sărbătoarea aceasta este pentru toată comunitatea un moment de bucurie, de întărire sufletească, pentru a împlini fiecare în viața sa pilda vieții Sfântului Marelui Proroc Ilie, și anume de apărător și păstrător al dreptei credințe”, a spus PS Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul.
La final, pr. paroh Atanasie Tănăsache Costea a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența la sărbătorirea hramului și a centenarului locașului de cult.
Hramul Bisericii „Sfântul Ilie”-Ghencea
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfântul Ilie”-Ghencea din Protoieria Sector 5 Capitală au făcut parte părintele consilier patriarhal Costin Spiridon, părintele paroh Sebastian Emanuel Stoica, preoți și un diacon.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre viața Sfântului și slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, prezentată în cărțile a III-a și a IV-a Regilor din Sfânta Scriptură a Vechiului Testament. Preasfinția Sa a arătat că, în vremea activității publice a Mântuitorului, după mai mult de 800 de ani de la înălțarea la cer a Sfântului Ilie, amintirea sa încă persista în memoria colectivă a poporului iudeu. Când i-a întrebat pe ucenici, în părțile Cezareei lui Filip, cine zic oamenii că este El, aceștia au răspuns: „Unii, Ioan Botezătorul, alții, Ilie, alții, Ieremia sau unul dintre proroci” (Matei 16, 14). „Trecuseră mai bine de opt veacuri, dar oamenii nu uitaseră de Ilie cel drept și temător de Dumnezeu, care a arătat poporului lui Israel, triburilor care se depărtaseră, credința în adevăratul Dumnezeu, îndemnându-i să se întoarcă la închinarea Dumnezeului Cel adevărat. De asemenea, în momentul deosebit de important al Schimbării la Față a Mântuitorului pe Muntele Tabor, pe lângă ucenicii apropiați care au fost prezenți - Petru, Iacob și Ioan - aveau să se arate alături de Mântuitorul și prorocii Moise și Ilie, care vorbeau cu El despre ceea ce avea să se întâmple în Ierusalim câteva zile mai târziu. Acești profeți au fost prezenți la Schimbarea la Față pentru a recunoaște că Mântuitorul era Cel prezis de proroci, despre Care ei și alții vorbiseră, pregătindu-I calea venirii în lume. Atât Moise, cât și Ilie au dorit să-L vadă pe Dumnezeu, dar n-au putut, pentru că nu poate fi cineva viu și să-L vadă. Atunci când Dumnezeu a luat trup și S-a făcut asemenea nouă, în afară de păcat, Moise și Ilie au venit pe Tabor ca să vadă slava Lui, ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr. Ei s-au învrednicit să-L vadă pe Dumnezeu-Fiul venit în lume, înomenit, după ce L-au simțit pe Dumnezeu, unul pe Muntele Sinai și celălalt pe Muntele Horeb”, a spus Preasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, soborul de slujitori a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii, clericii și binefăcătorii sfântului locaș trecuți la Domnul. La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis binecuvântarea Patriarhului României, felicitări pentru lucrările desfășurate până în prezent și un cuvânt de încurajare pentru lucrările ce urmează a fi săvârșite.
Biserica „Sfântul Ilie”-Ghencea îi mai are ocrotitori pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ale cărui sfinte moaște se păstrează în fragment într-o raclă depusă spre închinarea credincioșilor pe soleea bisericii.