În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătorirea ocrotitorului Parohiei Mărcuța din București
La Parohia Mărcuța din sectorul 2 al Capitalei au debutat vineri seară, 26 iulie, evenimentele duhovnicești dedicate ocrotitorului noii biserici a comunității, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. După săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litia a urmat o procesiune cu moaștele Sfântului Pantelimon, păstrate în patrimoniul sacru al bisericii, la o clinică medicală din vecinătate, ca toți cei aflați în suferință să primească alinare. În ziua hramului, 27 iulie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori.
La finalul slujbei Vecerniei, părintele Mihai Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală, le-a vorbit credincioșilor despre viața și virtuțile Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și a apreciat activitățile culturale și duhovnicești desfășurate de Parohia Mărcuța.
Pentru această comunitate parohială este deja o tradiție ca în ajunul sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Pantelimon să organizeze manifestări duhovnicești sau activități social-filantropice pentru semenii aflați în suferință. „La Parohia Mărcuța sunt, pe lângă activitățile pastoral-misionare, și foarte multe lucrări culturale. Sunt cunoscute nu doar în sectorul 2, ci în tot Bucureștiul serile culturale de la această parohie. De câțiva ani, mai ales din anul 2022, de când parohia a primit în dar un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, păstrat într-o raclă confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, se oficiază, după slujba Vecerniei, o procesiune. Astăzi am plecat într-o procesiune în proximitatea bisericii, la Clinica Med Europa - Centru de oncologie medicală și radioterapie, unde pacienții și personalul medical au așteptat pentru a se închina acestui sfânt tămăduitor”, ne-a declarat părintele protoiereu Mihai Popescu.
După slujba Vecerniei, soborul de slujitori împreună cu credincioșii parohiei, dar și din alte zone ale Capitalei, au mers în procesiune cu racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon la Clinica Med Europa - Centru de oncologie medicală și radioterapie, din proximitatea bisericii. Aici, alaiul a fost întâmpinat de personalul medical și auxiliar, iar odorul bisericesc a fost purtat apoi în diferite saloane, unde pacienții s-au putut închina și înălța rugăciuni preț de câteva clipe.
„Hramurile bisericilor sunt prilejuri emoționante de a înălța rugăciuni laolaltă, preoți, credincioși și sfinți ocrotitori și ajutători pentru noi înaintea lui Dumnezeu. Sfântul Pantelimon, care de tânăr L-a mărturisit pe Hristos, pentru care a suferit moarte mucenicească, a fost doctor fără de arginți și din acest motiv este ocrotitorul medicilor și al pacienților. De aceea, astăzi am mers în pelerinaj la Clinica Med Europa de pe raza parohiei noastre pentru a oferi posibilitatea pacienților de a se închina Sfântului Pantelimon și pentru a binecuvânta cu agheasmă sediul instituției. Această primă vizită pe care am făcut-o în cadrul colaborării Biserică-Spital reprezintă disponibilitatea reciprocă de a fi de folos semenului, implicare și grijă pentru pacientul aflat în suferință”, ne-a spus părintele paroh Dan Gheorghe.
Sâmbătă, în ziua hramului, toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit iconițe și pachete cu hrană caldă.