De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătorirea Zilei României la Roman
În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, evenimentele dedicate Marii Unirii au debutat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman cu oficierea Sfintei Liturghii și apoi cu pomenirea numelor corifeilor actului istoric de la 1 Decembrie 1918, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim înconjurat de un sobor de preoți slujitori și diaconi.
Cu prilejul împlinirii a 101 de ani de la Marea Unire a românilor într-un singur stat independent și suveran, câteva sute de romașcani au ales să serbeze Ziua Națională a României alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim prin participarea la Sfânta Liturghie și cu gândul la faptele mărețe ale înaintașilor, scrise cu litere de aur în cartea de istorie a neamului, informează epr.ro.
La finalul slujbei, a fost citit mesajul Arhiepiscopului Romanului și Bacăului, intitulat „Domnul să ocrotească România și pe români, păstrându-i în unitate de neam și de credință“, pregătit pentru această zi încărcată de simbolism pentru poporul român din țară și din afara granițelor ei.
Arhipăstorul a vorbit despre autenticitate și despre amintirea ostașilor care s-au jertfit pentru unitatea țării.
„Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o. Oricât de risipiți am fi prin lume și oricât de mult am admira civilizațiile marilor puteri mondiale, să facem recurs la memorie, să nu trecem în uitare istoria acestei țări și faptele uimitoare pe care bravii ostași români căzuți la datorie, cu arma în mâini și gândul la Dumnezeu, le-au așezat la edificiul României Mari”, a arătat Înaltpreasfinția Sa.
Acesta a mai amintit despre Marea Unire de la 1918 și despre educarea tinerilor în spiritul aprecierii jertfei înaintașilor.
„Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost serbată într-o zi de duminică, dobândind prin aceasta o semnificație simbolică ce ne duce cu gândul la Învierea Domnului Iisus Hristos din moarte și la reînvierea națiunii române din negura uitării. După 101 ani de la răsunătorul eveniment, ne regăsim din nou, în zi de duminică, omagiind faptele nemuritoare ale românilor de altădată, cu speranța că și generația de astăzi, a celor care conduc destinul acestei țări, va lupta pentru unitatea, libertatea, demnitatea și prosperitatea românilor de pretutindeni”, a mai arătat Înaltpreasfinția Sa.