Icoana Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care conţine părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei Elena, şi icoana istorică a Sfântului Constantin cel Mare, aduse din Mitropolia Corintului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, s-au întors ieri în Grecia. Sfintele odoare s-au aflat spre închinare la Bucureşti, în perioada 24-29 octombrie, fiind aduse de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusă de Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolitul Corintului.
Vreme de şase zile, pelerinii veniţi din întreaga ţară la hramul Catedralei patriarhale au avut prilejul de a se închina la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, care se păstrează în Catedrala patriarhală, ale Sfântului Mare Mucenic Artemie, aduse de la Mănăstirea ilfoveană Căldăruşani, la icoana Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care conţine un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci pe care S-a răstignit Hristos şi o părticică din moaştele Sfintei Împărătese Elena, precum şi la icoana istorică a Sfântului Constantin cel Mare, aduse din Mitropolia apostolică a Corintului.
Ieri, înainte de a se întoarce pe meleagurile elene, delegaţia Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Dionisie, a fost primită la Reşedinţa patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în prezenţa ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reuniţi pentru şedinţa de lucru. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a exprimat recunoştinţa atât pentru această lucrare misionară a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Dionisie, cât şi pentru binecuvântarea Preafericitului Părinte Ieronim II, Arhiepiscop al Atenei şi al Întregii Grecii, pentru aducerea în ţara noastră a sfintelor odoare. „Au fost zile de mare binecuvântare încât şi vremea a exprimat această binecuvântare şi această pace, pentru că în Bucureşti a fost tot timpul soare şi o căldură neobişnuită pentru acest timp al anului. Aceasta înseamnă că binecuvântarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, adusă prin icoanele lor, a fost pentru noi o experienţă vizibilă, dar şi o comuniune de rugăciune şi de împreună-cinstire a sfinţilor lui Dumnezeu alături de mulţimile de pelerini care au fost în aceste şase zile aici, la Patriarhie. De mai multe ori ne-aţi făcut bucurie cu aducerea diferitelor moaşte ale sfinţilor la Bucureşti, la Galaţi şi în alte părţi, dar acum, la încheierea «Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena», am simţit o încununare a tuturor bucuriilor, aşa cum Sfinţii Împăraţi au fost încununaţi nu numai cu coroană aici pe pământ, ci şi cu o cunună de lumină şi de sfinţenie în ceruri“, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Înaltpreasfinţitul Mitropolit Dionisie a mulţumit încă o dată pentru invitaţia de a participa la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. „Am dorit să fim alături de Preafericirea Voastră în aceste momente de sărbătoare şi, deoarece nu putem să ne exprimăm altfel decât în modul în care şi Sfântul Apostol Pavel s-a exprimat: «Iar mie să nu-mi fie a mă lăuda decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos» (Galateni 6, 14), am venit aici însoţiţi atât de Sfânta Cruce, cât şi de moaşte ale sfinţilor care s-au inspirat din puterea Sfintei Cruci şi au ajuns ceea ce sunt. Nu vom înceta niciodată să facem procesiuni cu ea, să o purtăm la piepturile noastre, să o arătăm în pelerinaje oamenilor şi să afirmăm că Sfânta Cruce este la baza vieţii fiecăruia dintre noi“, a precizat Înaltpreasfinţitul Mitropolit Dionisie. La final, Înaltpreasfinţia Sa i-a oferit Patriarhului Bisericii noastre albumul „Pecetea lui Pavel. Biserica din Corint“ şi l-a invitat să efectueze o vizită frăţească în Mitropolia apostolică a Corintului.
Delegaţia Bisericii Greciei, condusă de IPS Dionisie, Mitropolitul Corintului, a participat în perioada 24-29 octombrie atât la evenimentele religioase şi culturale dedicate hramului Catedralei patriarhale, cât şi la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod dedicată „Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Anului comemorativ Dumitru Stăniloae“ în Patriarhia Română. De asemenea, în această perioadă, delegaţia grecească a vizitat mănăstiri din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum Stavropoleos, Antim, Radu Vodă, Pasărea, Schitul Darvari, Caraiman, Sinaia, centre social-culturale şi social-pastorale ale Arhiepiscopiei Bucureştilor.