De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Seară duhovnicească dedicată Sfântului Luca al Crimeei
Parohia Mărcuța din Capitală a organizat marți, 7 iunie, o seară duhovnicească dedicată Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei. Cu această ocazie a fost lansată și cartea „Viața duhovnicească și vindecarea medicală la Sfântul Luca al Crimeei”, scrisă de tânărul teolog Radu Gabriel Dan.
Seara duhovnicească a fost organizată în curtea bisericii vechi a Parohiei Mărcuța, din sectorul 2 al Capitalei. În cadrul natural și primitor străjuit de biserica istorică închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, preoți, scriitori și alte personalități au vorbit despre legătura dintre viața duhovnicească și știința medicală. Privitor la cartea lansată, scriitorul și jurnalistul Dumitru Manolache a spus că pentru un tânăr de astăzi scrisul și literatura sunt provocări și cei care se încumetă să intre în această lume trebuie încurajați.
„Este un act de curaj pentru un tânăr să abordeze o temă vastă la Sfântul Luca al Crimeei, cu atât mai mult cu cât tinerii, chiar dacă sunt absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă, amână pentru o vârstă ceva mai îndepărtată condeiul, adică ideea de a scrie, de a pune pe hârtie câteva gânduri, sau rezultate ale unor cercetări. Am fost primul care a făcut o corectură a cărții și o formă de editare și am fost impresionat de personalitatea extraordinară a acestui sfânt contemporan nouă și în aceeași măsură de felul în care autorul sintetizează uriașul volum de informații privitor la viața și opera sfântului”, a spus Dumitru Manolache. Poeta Clelia Ifrim a spus că lucrarea ilustrează suferința ca un remediu de curățire a sufletului pentru omul modern. „Lucrarea este o carte a suferinței. De altfel, mottoul sub care este scrisă aparține Sfântului Luca: «am iubit pătimirea care mult și minunat curățește sufletul». Poate că este unul dintre răspunsurile pe care este bine să le știm atunci când fiecare dintre noi, pe parcursul vieții, este încercat. Suferința ne curățește sufletul. Este un răspuns foarte simplu și mai ales adecvat în vremurile de astăzi”, a spus Clelia Ifrim. Părintele conf. dr. Gheorghe Holbea a prezentat viața Sfântului Ierarh Luca. „În toate aceste operații pe care le făcea, Sfântul Luca ținea cont de întâlnirea cu bolnavii. «Pentru chirurg nu trebuie să existe cazuri, ci doar omul viu care suferă ca persoană», spunea sfântul. Aceste cuvinte sunt importante, pentru că astăzi nu e vorba numai de medici, ci și de atitudinea noastră generală față de ceilalți. Când cineva are nevoie de noi, îl privim cumva de sus pentru că are nevoie de ajutor. Or, Sfântul Luca ne arată că atunci când cineva are nevoie de noi trebuie să fim asemenea lui Hristos și să-l ajutăm”, a spus părintele Gheorghe Holbea. Despre legătura dintre actul medical și rugăciune a vorbit și prof. univ. dr. Danil Adam de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Cu această ocazie, Paraclisul Sfântului Ierarh Luca a fost cântat de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.