În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Seară duhovnicească despre teologia și personalitatea Sfântului Simeon Noul Teolog
Simpozionul „Persoana umană, lumina și taina în teologia Sfântului Simeon Noul Teolog” organizat în cadrul cenaclului Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a avut loc sâmbătă, 12 martie 2022, la biserica Parohiei Precupeții Noi, strada gen. Ernest Broșteanu nr. 12, din București. Dialogul teologic despre opera și personalitatea acestui sfânt isihast a fost precedat de Acatistul Sfântului Simeon Noul Teolog.
În deschidere, părintele conf. univ. dr. Gheorghe Holbea a evidențiat faptul că Sfântul Simeon Noul Teolog, unul din marii mistici ai Bisericii Ortodoxe, trebuie să fie permanent model și prilej de comuniune prin cuvânt, subliniind faptul că în scrierile sale „sfântul subliniază faptul că îndumnezeirea omului nu este doar un articol de credință, ci este o chemare personală, este invitația intimă a fiecărui creștin. Adică, viața în Dumnezeu, Învierea și Duhul Sfânt, sunt prezente aici și acum. Sfântul Simeon spune într-un imn că dacă nu admitem conștiința prezenței lui Dumnezeu, s-a pierdut credința”. De asemenea, părintele Holbea i-a prezentat pe ceilalți vorbitori, temele expuse, precum și legătura duhovnicească a fiecăruia cu subiectul conferinței.
Diaconul Mihai-Iulian Grobnicu, slujitor la Parohia Parcul Domeniilor-Caşin, Paraclis Patriarhal, Protoieria Sector 1 Capitală, și inspector eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a prezentat referatul „Rugăciunea în Duhul Sfânt - starea firească a omului, în viziunea Sfântului Simeon Noul Teolog. O mărturie din primul mileniu creștin pentru un isihasm contemporan”, arătând că „chemarea Duhului Sfânt implică pentru Sfântul Simeon, nu doar apelul insistent pentru a primi energia fără de care nu ar putea supraviețui, și nici doar arătarea frumuseții chipului Fiului lui Dumnezeu, preamărit de om prin toate virtuțile și lucrările duhovnicești pedagogice, dar mai ales reprezintă hotărârea certă a omului de a fi de acord cu prefacerea persoanei sale după voia Duhului Sfânt”.
În continuare tânărul teolog dr. Ionuț Lungu a rostit câteva rânduri din imnurile Sfântului Simeon Noul Teolog, tălmăcite în stihuri de monahul Maxim.
De asemenea, dr. Cristinel Rusu, inspector eparhial în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a vorbit despre Antropologia desăvârșirii în opera Sfântului Simeon Noul Teolog, evidențiind aspecte ale ascezei creștine, în directă legătură cu perioada Postului Mare în care ne aflăm, subliniind că pe lângă faptul că Sfântul Simeon a fost un mare teolog și gânditor creștin a fost în primul rând un mărturisitor și un făptuitor al celor predicate, căci întreaga sa teologie este fundamentată pe propria experiență duhovnicească, experiență trăită și confirmată, de-a lungul timpului, și de alți purtători ai Duhului: „Antropologia Sfântului Simeon este o antropologie hristonomă, centrată pe relația vie și personală a întâlnirii omului cu Hristos în rugăciune și mai ales prin împărtășirea din Trupul și Sângele Domnului Hristos. În învățătura sa, lumea nu este o scenă în care oamenii duc o viață teatrală, ci reprezintă singurul loc unde Dumnezeu poate fi cunoscut și simțit într-un mod conștient ca urmare a unei relații personale (...). Unirea cu Hristos nu este statică, ci începe din viața aceasta și crește până în veșnicie, Dumnezeiasca Euharistie fiind bunul cel mai de preț al iubirii desăvârșite a lui Dumnezeu față de om, prin intermediul ei credinciosul împărtășindu-se de viața duhovnicească adevărată, precum și de o realitate deseori imperceptibilă ochilor lumești”.
La finalul serii, părintele Traian Vasile Zoltan de la Parohia Costișa, Protoieria Panciu, din județul Vrancea a expus celor prezenți tema „Paternitate și filiație duhovnicească între Sfântul Simeon Noul Teolog și poetul Daniel Turcea” .