În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Seară duhovnicească în Parohia Vovidenia din Botoşani
Parohia Vovidenia din Botoşani a organizat miercuri, 10 decembrie 2014, o conferinţă dedicată Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Prin acest eveniment a fost evocat martiriul Brâncovenilor de la 1714 de la Constantinopol.
Enoriaşii de toate vârstele din Parohia Vovidenia din Botoşani au participat miercuri, 10 decembrie 2014, la conferinţa „Constantin Brâncoveanu - omagiu la 300 de ani de la martiriu“. Întâlnirea, ce s-a desfăşurat în biserica parohială, a fost organizată la iniţiativa părintelui paroh Partenie Apostoaie şi s-a bucurat de prezenţa a doi invitaţi: prof. Marius Râznic, licenţiat în istorie şi teologie, cadru didactic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani, şi Florin Ştirbăţ, doctor în istorie, muzeograf la Muzeul Judeţean Botoşani. Prof. Marius Râznic a vorbit despre contextul politic intern şi extern total nefavorabil în care domnitorul Constantin Brâncoveanu s-a dovedit a fi un abil diplomat în păstrarea echilibrului politic şi a păcii. Prof. Florin Ştirbăţ a adus în atenţie moştenirea culturală şi spirituală a Sfântului Constantin Brâncoveanu, a cărui personalitate complexă a avut o mare influenţă în transformările sociale, economice, politice şi culturale care au avut loc la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Atunci, Ţara Românească a devenit un important centru diplomatic european, dar şi unul de luptă antiotomană. „La îndemnul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi la îndrumarea părintelui Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, la biserica noastră am început să organizăm o serie de întâlniri. În cadrul „Serilor duhovniceşti“ discutăm cu toţi credincioşii anumite aspecte ale vieţii duhovniceşti. În cadrul întâlnirii din seara zilei de miercuri, 10 decembrie, s-a pus accentul pe familia domnitorului martir Constantin Brâncoveanu. Invitaţii noştri au scos în evidenţă aspectele istorice din viaţa Sfântului Constantin Brâncoveanu“, a relatat pr. paroh Partenie Apostoaie. La final, elevii de la Liceul „Sfântul Stelian“ din Botoşani au prezentat un repertoriu de colinde.