De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Seară duhovnicească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti
Miercuri, 16 noiembrie 2016, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a avut loc o seară duhovnicească în cadrul căreia a fost prezentat filmul documentar „Sfântul Antim Ivireanul - Fiu al Georgiei şi Părinte al Ţării Româneşti”, realizat de TRINITAS TV.
„Cred că este foarte important să ne apropiem de un sfânt care, deşi este de neam străin, fiu al Georgiei, s-a identificat atât de mult cu neamul românesc şi a cunoscut atât de bine limba română, încât a creat un limbaj bisericesc. Cel mai important este faptul că Sfântul Antim Ivireanul a venit în Ţara Românească în condiţia de monah smerit, tipograf, şi a devenit păstor, învăţător şi luminător al neamului românesc. Atât de bine şi-a însuşit legea românească, încât a ajuns să iubească poporul acesta”, a declarat pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, preşedintele Cenaclului „Sfântul Simeon Noul Teolog”, în cadrul căruia a avut loc acest eveniment. Tot cu prilejul întâlnirii a fost lansată şi cea mai nouă apariţie a Editurii BASILICA a Patriarhiei Române - „Scrisori” a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Invitatul special al serii duhovniceşti a fost părintele arhimandrit Mihail Stanciu de la Mănăstirea „Antim” din Capitală, care a vorbit despre modelul de trăire şi de cunoaştere a lui Dumnezeu oferit de Sfântul Antim.
„Sfântul Antim Ivireanul este pentru preoţi şi teologi un model, deoarece el a arătat că mai întâi sunt trăirea şi cunoaşterea lui Dumnezeu şi apoi înfăptuirea. Ele merg împreună şi asta înseamnă să mărturiseşti Ortodoxia sau dreapta credinţă în Dumnezeul cel viu. Sfântul Antim a unit filocalia cu filantropia şi ştiinţa cu credinţa şi arta, în acea slujire și slăvire a lui Dumnezeu care este unitară. De aceea noi îl apreciem şi îl preţuim pe Sfântul Antim Ivireanul nu doar ca pe un sfânt al Bisericii, ci şi ca un om de mare cultură care a lăsat o urmă luminoasă în istoria şi în cultura noastră românească”, ne-a declarat părintele arhimandrit Mihail Stanciu, de la Mănăstirea Antim din Capitală.