În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Ședinţă de lucru a Sfântului Sinod
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑a întrunit ieri, 25 februarie, în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala Sinodală a Reşedinţei Patriarhale. În deschiderea lucrărilor, Preasfinţitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, a săvârşit în Catedrala Patriarhală Sfânta Liturghie şi Te Deum. Slujba de mulţumire a fost oficiată în prezenţa Întâistătătorului Bisericii noastre şi a ierarhilor Sfântului Sinod.
Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost deschisă de Patriarhul României, care a anunţat că în cadrul acesteia ierarhii vor supune aprobării solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, de canonizare a Cuvioşilor Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu, județul Vâlcea, şi a Cuvioşilor Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara, tot din județul Vâlcea. „Este o bucurie mare, pentru că aceşti sfinţi cuvioşi, nevoitori, au sfinţit cu rugăciunile şi nevoinţele lor pământul Ţării Româneşti. O atenţie deosebită va fi acordată, în timpul lucrărilor Sfântului Sinod, educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. Fiind «Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox», acest aspect se reflectă şi în preocuparea permanentă a Patriarhiei Române şi a Sfântului Sinod de a îmbunătăţi programele, manualele şi, desigur, abordarea pastorală a tinerilor. Avem o atenţie deosebită, în cadrul lucrărilor noastre, îndreptată spre diaspora română şi avem perspective de înfiinţare de noi eparhii în Occident şi de a asculta, desigur, şi relatările ierarhilor din diasporă, prezenţi aici. Avem o responsabilitate deosebită pentru diasporă, care este un fenomen nou în forma aceasta atât de numeroasă, de masivă”, a explicat Părintele Patriarh. Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că este necesară intensificarea pregătirilor pentru Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox, care va avea loc la Bucureşti în perioada 1‑4 septembrie 2016. „Tema acestei întâlniri internaţionale este «Iisus Hristos, bucuria vieţii», deci, din această perspectivă, toate eparhiile sunt chemate să aleagă pe cei mai buni şi experimentaţi tineri, care acasă, în eparhie, sunt activi şi cu experienţă în organizaţii de tineret de cel puţin doi ani”, a menţionat Preafericirea Sa.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dat cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a susţinut meditaţia cu titlul „Responsabilitatea învăţătorească în Biserică”. „Cuvântul lui Iisus restabileşte toată omenirea în adevărul total, în realitatea deplină. Adevărul, ca realitate dată din veci, este numai la Dumnezeu, e viaţa intratrinitară a Persoanelor Dumnezeieşti. Sfintele Sinoade Ecumenice precizează termenii dreptei credinţe, începând cu Crezul niceo‑constantinopolitan. Perioada Sfinţilor Părinţi este perioada luminoasă şi luminătoare, iar în acest sens Sfântul Ioan Gură de Aur spune: Predica ţine loc de medicament. Aceasta ţine loc de catehizare, ţine loc de bisturiu. Dacă preotul trebuie să ardă sau să taie, trebuie neapărat să se folosească de predică. Dacă predica nu e în stare să facă aceasta, zadarnice sunt toate celelalte. Prin predică ridicăm sufletul deznădăjduit, prin predică tăiem ceea ce este de prisos, prin predică smerim sufletul trufaş, prin predică împlinim cele de lipsă, prin predică lucrăm pe toate celelalte ce ne ajută la însănătoşirea sufletului. În Ierusalim, toţi Apostolii, în deplină înţelegere, n‑au încredinţat lui Ştefan şi celorlalţi diaconi purtarea de grijă a văduvelor pentru altă pricină, decât pentru aceea ca ei, Apostolii, să se învrednicească cu slujba cuvântului lui Hristos”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. Înaltpreasfinţia Sa a mai precizat că slujitorii Bisericii trebuie ca în orice zi, dar mai ales în duminici, să înveţe poporul cuvintele credinţei.
A urmat apoi repartizarea lucrărilor la cele patru comisii sinodale (Comisia pastorală, monahală şi socială; Comisia teologică, liturgică şi didactică; Comisia canonică, juridică şi pentru disciplină şi Comisia pentru comunităţi externe, relaţii interortodoxe, intercreştine şi interreligioase), după care lucrările au fost reluate în plenul Sfântului Sinod întrunit în Sala Sinodală.
Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate. Sfântul Sinod se compune din Patriarh, toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii‑vicari patriarhali, episcopii‑vicari și arhiereii‑vicari în funcțiune.