În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ședință solemnă a Sfântului Sinod
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit ieri, 26 octombrie, în ședința solemnă dedicată Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. În cadrul ședinței prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc prezentarea raportului-sinteză al activităților principale legate de tematica anului în curs.
La eveniment au participat ierarhi membri ai Sfântului Sinod, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cadre didactice ale instituțiilor teologice de învățământ din eparhie, intelectuali, studenți și elevi.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a rostit în cadrul ședinței raportul-sinteză intitulat „2018 - Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. Documentul prezintă activitățile în plan religios-bisericesc, cultural-editorialistic și mediatic la nivelul tuturor unităților bisericești ale Patriarhiei Române, din țară și diasporă, în anul 2018. Raportul-sinteză este întocmit pe baza situațiilor trimise de Administrațiile eparhiale la Cancelaria Sfântului Sinod. După prezentarea raportului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre bogăția evenimentelor organizate în acest an omagial și comemorativ: „Este impresionant faptul că această tematică a creat atât de mare interes la toate nivelurile, nu numai central și eparhial, ci și în parohii și mănăstiri și în rândul tinerilor. Avem în Anul omagial al unității de credință și de neam și în Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 o dinamică deosebită, o coresponsabilitate în cooperare și comuniune spirituală foarte binevenită, pentru că trebuie să unim deodată darul sfânt al unității și darul sfânt al libertății. Adevărata libertate nu se află în izolare, nici în situații de răzvrătire, ci în comuniune de iubire, dar nu doar o iubire emoțională, sentimentală, ci una care se manifestă în fapte concrete de cooperare, de ajutorare și de creștere a demnității noastre naționale. Unitatea națională este suportul demnității naționale. Biserica are nu numai vocația, ci misiunea și datoria de a cultiva deodată cu unitatea de credință și unitatea în cuget și simțiri a poporului român. Toate aceste activități enumerate succint ne arată ecoul foarte profund al temei unității de credință și neam în sufletul poporului dreptcredincios”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Noutăți editoriale legate de tematica anului 2018
În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a prezentat mai multe noutăți editoriale legate de tematica anului 2018, apărute la Editurile Patriarhiei Române. „La Editurile Patriarhiei Române au apărut numeroase lucrări, unele dintre ele având două sau trei volume. O parte sunt reeditări ale unor lucrări apărute în perioada interbelică, altele sunt antologii de studii apărute pe parcursul anilor în revistele noastre bisericești, selectate și publicate în mai multe volume. Toate aceste studii se referă la evenimentele din 1916-1918: Războiul de reîntregire a neamului și Marea Unire. Studiile au fost elaborate de ierarhi membri ai Sfântului Sinod, de profesori de teologie, dar și de o mulțime de istorici mireni preocupați de rolul și importanța lucrării Bisericii, atât pe parcursul Primului Război Mondial, cât și în procesul îndelungat de făurire a unității noastre naționale”, a spus Preasfinția Sa. Prima lucrare prezentată se intitulează „Biserica Ortodoxă Română şi Marea Unire - Preoţi în tranşee: 1916-1919”, a apărut recent în trei volume și aparține unui colectiv de autori: Gheorghe Nicolescu, Gheorghe Dobrescu și Andrei Nicolescu. Primul volum tratează „Organizarea Serviciului Religios al Marelui Cartier General”, cel de-al doilea descrie „Activitatea preoților militari în mari unități și unități operative”, iar volumul trei prezintă „Activitatea preoților militari în spitale militare, ambulanțe, trenuri sanitare”. În continuare, Episcopul-vicar patriarhal a prezentat cele două volume ale lucrării „Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire”, alcătuită de părintele consilier patriarhal Mihai Hau, ce reunește un număr important de studii elaborate de ierarhi, profesori de teologie și istorici de renume. Tot în două volume a fost reeditată și lucrarea preotului Grigore N. Popescu: „Preoțimea română și întregirea neamului”. Preotul Grigore N. Popescu (†1961), fost slujitor la Biserica Hagiu, profesor de istorie și director al Seminarului „Nifon Mitropolitul” din București, a închinat primul volum unor „Chipuri, fapte, suferințe și pilde pentru viitor”, iar volumul doi l-a dedicat celor care au suferit „Temnițe și lagăre”. O lucrare inedită aparține pr. prof. Vasile Oltean și poartă titlul: „Pași spre Marea Unire. Mărturii din Șcheii Brașovului”, vol. 1. În continuare, ierarhul a prezentat cele trei volume de „Teologie Dogmatică Ortodoxă” ale părintelui profesor Dumitru Stăniloae, ajunse la a 5-a ediție, tipărite la împlinirea a 25 de ani de la mutarea la Domnul a celui mai mare teolog român.
În încheierea ședinței solemne a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat primul din cele 12 volume ale colecției „Istoria parohiilor ortodoxe românești”. „Acest proiect a început în anul 2011, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, asumată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Au apărut deja două din cele trei volume ale Istoriei monahismului românesc, o lucrare de colaborare între specialiștii Bisericii Ortodoxe Române și unii membri ai Academiei Române și s-a considerat la fel de necesară și alcătuirea unei Istorii al parohiilor ortodoxe românești. Volumul 1 este unul de studii istorice, patristice și biblice în care se vorbește despre primele forme de organizare comunitară a creștinilor, studii privind evoluția organizării în primele veacuri creștine și studii misionar-pastorale, liturgice și sociale. Lucrarea este prefațată de un amplu Cuvânt înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un adevărat studiu, cu reflecții foarte personale și profunde referitoare la spiritualitatea tradițională a satului românesc, la criza pe care o traversează satul românesc astăzi și se încheie cu speranțele viitorului legate mai ales de promovarea unei agriculturi bine organizate și ecologice. Acest volum va fi urmat de alte 11, câte unul pentru fiecare mitropolie, unele dintre ele având mai multe tomuri, pentru ca fiecare parohie să se regăsească în această amplă și foarte utilă lucrare”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.