În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Serbia are un nou patriarh
PF Irineu a fost întronizat sâmbătă, 23 ianuarie, al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la catedrala din Belgrad, potrivit Agerpres. În vârstă de 80 de ani, PF Irineu a fost ales vineri, 22 ianuarie, de Sfântul Sinod şi îi succedă patriarhului Pavle, care a trecut la cele veşnice în noiembrie anul trecut.
Patriarhia Română felicită pe noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Preafericitul Părinte Irineu, şi se roagă ca Hristos Domnul, Arhiereul Cel veşnic şi Capul Bisericii, să binecuvânteze şi să ajute pe noul patriarh să păstorească Biserica Ortodoxă Sârbă pe calea mântuirii, a comuniunii frăţeşti cu Bisericile Ortodoxe Surori şi a mărturiei comune ortodoxe în Europa şi în întreaga lume.
Sperăm într-o cooperare frăţească şi fructuoasă între Patriarhia Sârbă şi Patriarhia Română, în context european şi în contextul bunelor relaţii dintre diaspora ortodoxă sârbă şi diaspora ortodoxă română, transmite Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase al Patriarhiei Române.
Născut la 28 august 1930, în localitatea Vidova, regiunea Èaèak, primind numele de botez Miroslav (Gavrilovici), Patriarhul ales Serbiei, PF Irineu, a absolvit Seminarul Teologic la Prizren şi facultatea la Belgrad. După satisfacerea serviciului militar, a suplinit un post de profesor la seminarul din Prizren. În 1959, cu binecuvântarea patriarhului Gherman al Serbiei, a fost tuns în mo-nahism la mănăstirea Rakoviţa, primind numele Irineu. În acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah. În anul universitar 1962-1963 a urmat cursurile postuniversitare ale Facultăţii de Teologie din Atena. În 1974 a fost ales episcop-vicar patriarhal, cu titlul de Moraviţa. În mai 1975 a fost ales episcop de Niş. Este membru al Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Mesajul Patriarhului României
Preafericirea Voastră,
În numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, al clerului, monahilor şi monahiilor şi al credincioşilor din cuprinsul Patriarhiei Române, Vă adresăm călduroase felicitări pentru alegerea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Sperăm că Bunul Dumnezeu ne va ajuta să dăm împreună mărturie comună ortodoxă în Europa şi în întreaga lume şi să lucrăm pentru întărirea comuniunii frăţeşti şi a prieteniei dintre popoarele român şi sârb.
Cu îmbrăţişare frăţească în Hristos Domnul, Arhiereul Cel veşnic,
† Daniel, Patriarhul României