La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Seria de conferințe „Historia Ecclesiastica” - direcții actuale de cercetare în istoriografia bisericească
Marţi, 2 martie, a început seria de conferinţe „Historia Ecclesiastica - direcții actuale de cercetare în istoriografia bisericească”, organizate prin colaborarea centrelor universitare teologice de la Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Sibiu. Prima prelegere, susţinută de pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, cu titlul „Istoria Bisericească Universală - disciplină de studiu și domeniu de cercetare la centenarul morții lui Eusebiu Popovici”, a fost găzduită de o platformă online şi s-a bucurat de un prestigios auditoriu internaţional.
Sub coordonarea pr. prof. univ. dr. Gabriel- Viorel Gârdan și a pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Institutul de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan”, ambele din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu organizează, în perioada 2 martie - 20 decembrie 2022, douăsprezece conferinţe tematice.
Prima dintre acestea a fost susţinută în seara zilei de marţi, 2 martie, de la Geneva, de către părintele profesor Viorel Ioniţă. Cuvântul de salut şi de binecuvântare a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În continuare, pr. prof. Gabriel Gârdan a adresat mulţumiri cercetătorilor implicaţi în acest proiect. Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul facultăţii clujene, a rostit un cuvânt de mulţumire, după care părintele Gârdan a prezentat o scurtă biografie a părintelui Viorel Ioniţă.
Prelegerea de înaltă ţinută academică a părintelui profesor Viorel Ioniţă a fost dedicată preotului profesor dr. Eusebiu Popovici, de la a cărui mutare la cele veşnice se vor împlini, în 28 septembrie 2022, o sută de ani: „Această comemorare constituie un bun prilej pentru a porni de la contribuția eruditului profesor bucovinean, precum și de la situația Bisericii Ortodoxe în general din timpul său în comparație cu situația ei actuală, iar pe baza acestor considerații să identificăm unele direcții de cercetare în domeniul Istoriei Bisericești”. Au fost trecute în revistă diferite propuneri de periodizare a Istoriei Bisericeşti Universale şi evoluţia canonică şi geografică a Bisericilor Ortodoxe locale din 1910 până astăzi. De asemenea, pr. Ioniţă a vorbit despre necesitatea elaborării unor sinteze ale istoriei Bisericilor Ortodoxe locale şi despre abordarea ştiinţifică şi ecumenică a istoriei Bisericii. De o mare apreciere din partea auditorilor s-au bucurat cele 10 teme de cercetare în domeniul Istoriei Bisericeşti Universale propuse de părintele profesor Viorel Ioniţă.
În continuare, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr a prezentat noile manuale de Istorie Bisericească Universală, apărute la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Editura BASILICA, într-o colecţie ce acoperă toate ramurile cercetării teologice. Coordonatorul întregii colecţii este părintele Viorel Ioniţă, care conduce şi colectivul de redacţie al manualelor de IBU.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri moderată de pr. lect. dr. Bogdan Ivanov. Celelalte 11 conferinţe din proiect vor fi susţinute de următorii profesori universitari: pr. Ioan-Vasile Leb (15 martie), pr. Nicolae Chifăr (5 aprilie), pr. Emanoil Băbuş (19 aprilie), pr. Ioan Moldoveanu (3 mai), pr. Ion Vicovan (17 mai), pr. Daniel Buda (4 octombrie), pr. Mihail Simion Săsăujan (18 octombrie), pr. Daniel Benga (2 noiembrie), Ionuţ Tudorie (15 noiembrie), Paul Brusanowski (6 decembrie) şi pr. Gabriel-Viorel Gârdan (20 decembrie).