La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Serie de conferințe dedicate rugăciunii la Parohia Șerban Vodă din București
Parohia Șerban Vodă din Protoieria Sector 4 Capitală reia în acest an seria de conferințe spirituale și întâlniri duhovnicești. Prima conferință, intitulată „Importanța și semnificația isihasmului ortodox în viața Sfinților Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, se va desfășura duminică, 6 februarie 2022, de la ora 17:00 și va fi susținută de părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific. Pe tot parcursul anului, Parohia Șerban Vodă va intensifica programul liturgic, întâlnirile duhovnicești cu tinerii, precum și pelerinajele la marile vetre monahale din țară și străinătate, cu respectarea normelor sanitare.
La Parohia Șerban Vodă din Capitală, „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi „Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ” va fi marcat prin conferințe și întâlniri duhovnicești dedicate rugăciunii și sfinților isihaști. Aici se află spre închinarea credincioșilor, din anul 2011, și un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, care a avut un rol covârșitor în istoria monahismului românesc.
„Am rânduit să invităm în biserica noastră profesori de teologie și monahi iscusiți. Începând cu 6 februarie 2022, vom avea primul invitat, pe părintele profesor dr. Ștefan Buchiu, care va susține o conferință cu tema «Importanța și semnificația isihasmului ortodox în viața Sfinților Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț». Părintele profesor Ștefan Buchiu este cunoscut și iubit de credincioșii parohiei noastre, poposind de multe ori în mijlocul nostru. De Duminica Ortodoxiei ne vor vorbi despre cinstirea sfintelor icoane părintele conf. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și alți profesori de la această instituție de învățământ”, ne-a spus părintele paroh Dinu Pompiliu.
Miercuri, 2 februarie 2022, s-a desfășurat deja o întâlnire duhovnicească cu tinerii, în cadrul căreia a fost prezentată tema „Despre îngeri. Trimișii lui Dumnezeu pentru ajutorul nostru și forța cerului care ne ocrotește”.
Întrucât această biserică este ocrotită de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, strălucit slujitor al monahismului ortodox și înnoitor al vieții duhovnicești în mănăstirile din Moldova, pe parcursul acestui an va fi intensificat programul liturgic, iar la întâlnirile catehetice și la conferințele spirituale vor fi abordate teme dedicate rugăciunii. „Am rânduit ca în fiecare zi, de dimineața până seara, să se citească în biserică Psaltirea. Credincioșii vin cu evlavie, se programează și citesc din Psaltire. De asemenea, pentru intensificarea rugăciunii săvârșim Sfânta Liturghie miercurea, vinerea, sâmbăta și duminica. În fiecare duminică după-amiaza, în cadrul programului catehetic, vorbim despre rugăciune și purtăm discuții pe acest subiect dar și pe alte teme cuprinse în paginile Catehismului. La întâlnirile dedicate tinerilor, pe lângă tema propusă, prezentăm și o pildă din Pateric, Viețile Sfinților sau despre rugăciune. Anul acesta apare și un album monografic al bisericii noastre, care cuprinde istoricul lăcașului de rugăciune, precum și un capitol dedicat cinstirii sfinților prin cinstitele odoare care se află în biserica noastră. În fiecare lună săvârșim o slujbă de noapte, moment la care participă număr mare de credincioși din toate părțile Capitalei. Totodată, în acest an vom face și vizite la marile lavre de rugăciune cu viață duhovnicească din țară, în Sfântul Munte Athos, dar și în Ierusalim”, ne-a mai spus părintele paroh.