În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfânta Cuvioasă Parascheva, cinstită la mănăstirea ilfoveană Samurcășești
Mănăstirea Samurcășești din localitatea ilfoveană Ciorogârla și-a sărbătorit sâmbătă, 14 octombrie 2023, cel de-al treilea hram, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. În mijlocul obștii monahale și al credincioșilor rugători s-a aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În anul 1944, racla cu moaștele Sfintei Parascheva a poposit pentru câteva luni la această mănăstire, iar în prezent aici este păstrat spre închinare un veșmânt care a acoperit o vreme moaștele ocrotitoarei Moldovei, ca semn al amintirii acelui moment istoric.
Credincioși și pelerini cu evlavie pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Samurcășești, situată în vecinătatea Capitalei, un loc de reculegere cu atestare istorică de peste 200 de ani, unde nu pătrunde agitația urbană, iar ritmul și murmurul rugăciunii se împletesc cu cel al muncii.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, la Sfânta Liturghie, au făcut parte: părintele protosinghel Justin Bulimar, starețul Mănăstirii Plumbuita din București; părintele protosinghel Gherontie Anton și ierom. Miron Anton, slujitori la această mănăstire, precum și alți preoți și diaconi invitați.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre familia Sfintei Cuvioase Parascheva și începuturile vieții ei evlavioase: „Descendentă a unei familii evlavioase și cu tradiție monastică, Sfânta Parascheva, pe când avea zece ani, aflându-se în mod obișnuit la biserică, a auzit citindu-se Evanghelia în care Mântuitorul îi spune tânărului bogat să vândă toată averea sa și să o împartă săracilor. Iată că aceste cuvinte ale Evangheliei răsădite de preotul din Epivata în inima unei copile de zece ani au rodit și roadele le vedem în chip minunat manifestându-se și astăzi, când sute de mii de creștini din toată țara și din lume vin să se închine la sfintele sale moaște aflate în Catedrala Mitropolitană din Iași. Învățăm de aici cât de important este pentru părinți și pentru bunici să-și ducă copiii de prunci la biserică. Sădite în inima unei copile de zece ani, aceste cuvinte ale Evangheliei lui Hristos au lucrat în chip minunat. De aceea, când părinții se pregăteau să o căsătorească, ea încă având în inimă ecoul acelor cuvinte, și-a cerut iertare părinților spunând că vrea să meargă într-un pelerinaj. S-a dus la Constantinopol, care era cel mai frumos oraș de pe pământ. După ce s-a închinat aici o vreme, s-a retras în Mănăstirea «Adormirea Maicii Domnului» din Heracleea Pontului, unde timp de cinci ani a strălucit prin viață curată, ascultare și lucrarea virtuților. (...) La vârsta de 27 de ani a murit și a fost înmormântată pe malul Mării Marmara, în dreptul satului Kallikrateia”.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a amintit de momentul în care moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse, într-o vreme de încercări, la Mănăstirea Samurcășești. „În anul 1944, în luna martie, moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava trebuiau refugiate pentru a fi puse la adăpost la Mănăstirea Govora din Vâlcea. Acolo a ajuns doar racla Sfântului Ioan, cea a sfintei, printr-o lucrare a lui Dumnezeu, a ajuns aici, la Mănăstirea Samurcășești, unde a rămas vreme de șase luni și, după ce a trecut prin Capitală, s-a întors în cetatea Iașilor, numită și cetatea Sfintei Parascheva. Moaștele sfintei au mai fost scoase pentru aproape trei luni în vremea cumplitei secete din 1947, când au fost duse în pelerinaj în județele din zona Moldovei. În ciuda faptului că era deja instaurat regimul comunist, minunile care s-au săvârșit au fost consemnate în diverse documente de arhivă”, a reliefat Preasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, în biserica mănăstirii a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitori, fiind apoi rostite cereri de pomenire și la mormintele acestora din curtea și cimitirul mănăstirii.