Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost sărbătorit astăzi, 30 noiembrie 2024, și la Catedrala Patriarhală din Capitală. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul
Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit la paraclisul Reședinței Patriarhale
De sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, astăzi, 30 noiembrie 2024, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală. Preafericirea Sa a vorbit despre lucrarea de propovăduire a Sfântului Apostol Andrei și a subliniat că este părintele spiritual al românilor pentru că el a adus Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos strămoșilor noștri geto‑daco‑romani.
În prima parte a cuvântului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat viața și activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei, explicând că a binevestit Evanghelia în Sciția și Grecia: „Mărturii vechi din secolele al 3‑lea și al 4‑lea ne arată că el a propovăduit Evanghelia la sciți și traci, adică în Sciția, care cuprindea atunci Sciţia Mare, sudul Ucrainei de azi, și Sciția Mică, Dobrogea de azi. (...) În Sciția Mică, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia și a început botezarea strămoșilor noștri geto‑daco‑romani. De aceea, Sfântul Apostol Andrei este considerat părintele spiritual al poporului român sau Apostolul românilor. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia lui Hristos multă vreme în Sciția Mică. Șederea lui îndelungată în această regiune explică de ce numele lui se află în folclorul românesc din Dobrogea de astăzi. Există toponimii, denumiri de locuri cu numele său, ca «pârâul lui Andrei», «peștera lui Andrei». În tradiția populară avem amintirea Sfântului Andrei cel cu crucea de tei. De asemenea, el este menționat în diferite colinde și cântece populare din Dobrogea. De pildă, este menționată o colindă foarte interesantă în care cineva întreabă pe Sfântul Andrei: «Cine este Moș Crăciun?» Și el răspunde: «Moș Crăciun e Tatăl vostru, e și Dumnezeul nostru». Cu alte cuvinte, Moș Crăciun este personificarea bunătății lui Dumnezeu Tatăl, Care a trimis în lume pe Fiul Său Cel veșnic ca să devină om pentru mântuirea oamenilor”.
Preafericirea Sa a mai explicat că cinstirea Sfântului Apostol Andrei de către români s‑a intensificat mai ales datorită aducerii cinstitelor sale moaște în România începând cu anul 1996. „Sfântul Apostol Andrei înseamnă foarte mult și pentru noi, românii, deoarece el a început creștinarea strămoșilor noștri geto‑daco-romani, din care s‑a format poporul român. Conștientizarea acestui adevăr, și anume că noi am primit credința apostolică de la Sfântul Apostol Andrei, s‑a realizat în mod deosebit în anul 1996, în octombrie, când pentru câteva zile, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost adus la Iași cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, de către Înaltpreasfințitul Părinte Nikodimos, Mitropolit de Patras, între 12 și 15 octombrie 1996 la Iași și între 15 și 17 octombrie, pelerinajul s‑a extins și la Galați. La cererea noastră din anul 1997, ca Mitropolit la Iași, aceste evenimente au fost înscrise, cu aprobarea Sfântului Sinod, în calendarul celor două eparhii, Iași și Galați. În 1996, la Iași au venit foarte mulți pelerini, aproape un milion de oameni. (...) În 1996 s‑a realizat în România o mare descoperire pentru mulți: poporul român s‑a întâlnit cu Apostolul său. De aceea, în anii următori, o mulțime de copii care s‑au născut, băieți și fete, au primit numele de Andrei sau Andreea, astfel încât avem azi aproape 970 de mii de români care poartă numele de Andrei sau Andreea și derivate. (...) Ca urmare, în anul următor, 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a înscris în calendar mențiunea că în 30 noiembrie este pomenit Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, cu adaosul Ocrotitorul României. Această precizare în calendar l‑a legat pe Sfântul Apostol Andrei și mai mult de poporul român”, a spus Patriarhul României.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat faptul că Sfântul Apostol Andrei este Ocrotitor al României, al poporului român și al Catedralei Naționale: „Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională are ca prim hram «Înălțarea Domnului - Ziua eroilor», iar al doilea hram «Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României», pentru că acest sfânt apostol este cel mai aproape de credința poporului român. Sfințirea locului pentru noua catedrală patriarhală din București s‑a făcut în data de 29 noiembrie 2007, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei. În anul 2011, când cinstitul cap al Sfântului Andrei a fost adus în pelerinaj la București, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, mai întâi a fost înconjurată fundația noii catedrale, ca semn de binecuvântare a începutului zidirii Catedralei Naționale. În anul centenar 2018, la sfințirea Altarului Catedralei Naționale, a fost adusă în pelerinaj la București mâna dreaptă a Sfântului Apostol Andrei, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras. Atunci, noi am precizat: «Capul Sfântului Apostol Andrei a gândit (inspirat) catedrala, iar mâna lui ne‑a ajutat să o ridicăm și să sfințim Altarul acestei catedrale». De aceea, avem o bucurie deosebită ori de câte ori săvârșim pomenirea Sfântului Apostol Andrei, dar și când vedem Catedrala Națională ocrotită de el. (...) Sfântul Apostol Andrei iubește poporul român, ajută Biserica Ortodoxă Română și pe românii de pretutindeni să păstreze credința apostolică primită de la el”.
La final, Patriarhul României i‑a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Apostol Andrei sau derivate ale acestuia.