De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Grigorie Palama, sărbătorit în Bucureşti
Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit ieri, 14 noiembrie, pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. În Capitală, singurul locaş de cult închinat „teologului luminii necreate“ este paraclisul din campusul Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Ca în fiecare an, la hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Grigorie Palama“ din campusul Universităţii Politehnica din Capitală au participat numeroşi copii, studenţi, credincioşi, binefăcători şi slujitori. Programul liturgic a început de joi seară, cu slujba Privegherii, care a cuprins slujbele Vecerniei, Litiei şi Utreniei, şi a continuat ieri, 14 noiembrie, cu Acatistul Sfântului Grigorie Palama şi Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de nouă preoţi şi doi diaconi. Din sobor au făcut parte pr. Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală, părintele Marian Mihai, parohul Bisericii „Sfântul Grigorie Palama“, părintele Maricel Popa, slujitor la această biserică, şi alţi slujitori de la parohii bucureştene şi din oraşul bulgar Plovdiv. Pr. vicar eparhial Aurel Mihai, în cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, a arătat că Sfântul Ierarh Grigorie Palama mai este numit „teologul luminii dumnezeieşti necreate“, cel care desăvârşeşte şi luminează învăţătura de credinţă şi pune în lumină şi strădania Sfinţilor Părinţi. De asemenea, a subliniat că nu este de ajuns doar să ştim despre Dumnezeu sau doar să fim cunoscători ai tainelor lui Dumnezeu din afară, ci este nevoie de o profundă trăire duhovnicească. „Sfântul Grigorie Palama a rânduit pentru învăţătura noastră ortodoxă cheia de boltă a credinţei noastre, şi anume a învăţăturii prin care înţelegem cu toţii că Dumnezeu nu poate fi cunoscut în Fiinţa Sa, ci doar prin lucrările Sale, izvorâte din Fiinţa dumnezeiască a celor Trei Ipostasuri, prin lucrarea Duhului Sfânt în Biserică pentru fiecare dintre noi“, a spus vicarul Arhiepiscopiei Bucureştilor.
După săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de pomenire a fericiţilor ctitori şi binefăcători ai locaşului de cult, pr. paroh Marian Mihai a mulţumit pentru împreuna-slujire părintelui Elenko Yosifov, de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, şi părintelui Emil Paralingov, de la Parohia „Sfânta Muceniţă Paraschevi“, ambele din Plovdiv, Bulgaria, dar şi Grupului bizantin „Sfântul Apostol Erm“ al Mitropoliei de Plovdiv, care, alături de Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul“, a dat răspunsurile liturgice. În semn de mulţumire, cei doi preoţi bulgari au dăruit Bisericii „Sfântul Grigorie Palama“ o icoană a Sfântului Ioan de la Rila, făcătorul de minuni şi ocrotitorul Bulgariei.