În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfântul Nicolae sărbătorit în bisericile ardelene
Sute de biserici de pe cuprinsul Transilvaniei şi-au sărbătorit, pe 6 decembrie, ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nicolae. De asemenea, la ceas de sărbătoare, nu au fost uitaţi ctitorii şi binefăcătorii lăcaşelor de cult, aceştia fiind pomeniţi la slujbele de Parastas oficiate de ierarhii şi preoţii ardeleni.
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Bisericii "Sfântul Nicolae" din Cluj-Napoca. După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de Parastas pentru ctitorul lăcaşului de cult, ierarhul Nicolae Ivan. La final, IPS Andrei a acordat distincţia "Crucea transilvană" lui Viorel Virgil Andreieş, membru în Adunarea Naţională Bisericească şi judecător la Curtea de Apel Cluj, precum şi diplome de cinstire altor persoane care au sprijinit biserica.
La Catedrala episcopală "Învierea Domnului" şi "Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei" din Oradea, s-au sărbătorit doi ani de la proclamarea Sfântului Ierarh Nicolae ca ocrotitor al paraclisului de iarnă, împreună cu Sfinţii Ierarhi Spiridon al Trimitundei şi Nectarie al Pentapolei. Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat la Sfânta Liturghie în paraclisul de la demisolul catedralei, la sărbătoarea hramului, iar în cadrul slujbei, pr. Gabriel Ionel Molnar, slujitor al catedralei, a fost hirotesit sachelar. Ierarhul şi soborul slujitor au oficiat slujba Parastasului pentru pomenirea mitropoliţilor Nicolae Bălan, Nicolae Colan şi Nicolae Mladin ai Ardealului şi a Episcopului Nicolae Popoviciu al Oradiei; a ctitorilor şi binefăcătorilor noii Catedrale episcopale din Oradea - episcopii Roman Ciorogariu al Oradiei şi Andrei Magieru Crişanul, arhiereu-vicar la Oradea şi apoi episcop al Aradului, şi a altor credincioşi. Au mai fost pomeniţi şi episcopii Valerian Zaharia, Vasile Coman şi Ioan Mihălţan ai Oradiei; preoţi care au slujit între 1948 şi 2005 la Catedrala "Sfântul Ierarh Nicolae" din Oradea, ce a fost cedată Episcopiei Unite din Oradea în 2005.
Hramul Liceului Ortodox din Zalău
Liceul Ortodox "Sfântul Nicolae" din Zalău şi-a prăznuit patronul spiritual. În ziua precedentă hramului a avut loc simpozionul "Tămăduirea bolnavilor prin Taina Sfântului Maslu", manifestările continuând în ziua hramului, cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, alături de părinţii profesori ai liceului, în prezenţa inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, şi a altor oaspeţi. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Petroniu a hirotonit întru preot pentru capela instituţiei de învăţământ pe profesorul Claudiu Ionuţ Boia. Ierarhul i-a felicitat pe elevi şi profesori pentru rezultatele la examene şi concursuri. Programul festiv a continuat cu tradiţionalul concert de colinde susţinut de Corul bărbătesc "Predania" al liceului, condus de arhid. Adrian Onica, şi de Corul mixt "Pax Vobis", condus de pr. prof. Claudiu Ionuţ Boia, la Catedrala episcopală din Zalău.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rohia, cu prilejul hramului paraclisului de la demisolul noii biserici, apoi a săvârşit parastasul pentru ctitorul şi întemeietorul mănăstirii, preotul Nicolae Gherman, şi pentru episcopul care a sfinţit vechea biserică, Nicolae Ivan al Clujului. La final, ierarhul a conferit diploma "Sfântul Iosif Mărturisitorul" tinerei interprete Ana Maria Gherghel, care promovează cântecul vechi din Ţara Lăpuşului şi colindul creştin străbun.