De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinte Epitafuri pentru opt Paraclise Patriarhale
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a dăruit ieri, 27 aprilie, celor opt Paraclise Patriarhale din București Diploma și medalia omagială „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, precum și câte un Sfânt Epitaf care va fi folosit la slujbele din Vinerea Mare.
Preafericirea Sa a dăruit, la Reședința Patriarhală, Diploma și medalia dedicată Sfântului Antim Ivireanul și Sfinte Epitafuri următoarelor opt Paraclise Patriarhale din Capitală: Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului; Mănăstirea Antim; Biserica „Sfântul Antonie”- Curtea Veche; Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”- Nou; Biserica „Sfântul Mina”- Vergu; Biserica Așezămintele Brâncovenești-Domnița Bălașa; Biserica „Sfântul Elefterie”; Biserica Parcul Domeniilor-Cașin. „Pentru acest moment am pregătit Diploma omagială a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și Medalia omagială cu chipul sfântului și câte un frumos epitaf ca semn de apreciere, mulțumire și încurajare pentru toate Paraclisele Patriarhale din București care ajută lunar, fiecare după rânduială, Radio TRINITAS, TRINITAS TV și Catedrala Mântuirii Neamului. În ultimii ani am înființat această ceremonie de a oferi daruri simbolice în semn de recunoștință și, ca atare, anul acesta, la Broderia «Altarul» a Arhiepiscopiei Bucureștilor au fost confecționate opt epitafuri, care, de data aceasta, nu mai sunt pictate cu mâna, ci brodate și vor fi folosite acum în Vinerea Mare la slujba punerii în mormânt a Domnului. Epitafurile au fost sfințite în dimineața aceasta la Paraclisul «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe» din Reședința Patriarhală”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La ceremonia din Reședința Patriarhală au participat Preasfințiții Episcopi-vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul și membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc.
Sfântul Epitaf este un obiect liturgic numit şi Sfântul Aer sau plasceniţa (slv.). Este, de obicei, de formă dreptunghiulară și confecționat din pânză de in, mătase, catifea pe care se află imprimată, brodată ori pictată icoana punerii în mormânt a Domnului. Se foloseşte în mod special în Vinerea Patimilor, când epitaful este scos în procesiune din Sfântul Altar şi aşezat în mijlocul bisericii, pe o masă, iar apoi la slujba Prohodului din noaptea Vinerii Patimilor (Utrenia Sâmbetei celei Mari), când este purtat în procesiune în jurul bisericii şi apoi adus în biserică în Sfântul Altar, unde este aşezat pe Sfânta Masă; acolo rămâne până la Înălţarea Domnului. Epitaful semnifică trupul mort al Domnului, amintind punerea lui în mormânt, iar ridicarea epitafului de pe Sfânta Masă, în miercurea din ajunul Înălţării, simbolizează Înălţarea la cer a Mântuitorului.