Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Sfinții Brâncoveni prăznuiți la Sâmbăta și Hurezi
Sfinții Martiri Brâncoveni au fost prăznuiți marți cu deosebită evlavie în ctitoriile lor de la Sâmbăta de Sus și de la Hurezi, mii de credincioși aducând prinos de evlavie celor care s-au jertfit pentru dreapta credință. În ambele locașuri a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, mulțime de credincioși împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.
Mulţimi de credincioşi din Ţara Făgăraşului şi din alte părţi ale Transilvaniei au adus cinstire Sfinţilor Martiri Brâncoveni prin participarea la Sfânta Liturghie oficiată marţi, 16 august, în paraclisul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sărbătoarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni prelungeşte în fiecare an hramul mănăstirii din Ardeal, iar pelerinii şi credincioşii se roagă acestor ocrotitori ai aşezământului monahal pentru ajutor şi mijlocire înaintea lui Dumnezeu.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre martiriul Sfinţilor Brâncoveni şi despre ocrotirea adusă credincioşilor care-i cinstesc. Ierarhul a vorbit despre jertfa duhovnicească pe care trebuie să o aducem în zilele noastre pentru a ne câştiga mântuirea. „Sângele martirilor a sporit credinţa noastră atât de mult, încât ea s-a răspândit în lumea întreagă. În acest moment trebuie să ne câştigăm o rezistenţă duhovnicească, şi aceasta este credinţa că Mântuitorul nu ne cere nouă o jertfă, nu ne cere astăzi să ne dăm viaţa, să ne lăsăm copiii să fie decapitaţi. Ne cere nouă să încercăm să ne rugăm şi pentru cei care sunt străini de Hristos, pentru cei care ne îndreaptă pruncii pe altă cale decât cea adevărată. Dacă noi vom pierde tinerii, pe copiii noştri, am pierdut viitorul”, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
Pelerinii şi credincioşii prezenţi la hramul mănăstirii făgărăşene au primit binecuvântare arhierească şi s-au închinat în locaşul ctitorit de Sfântul Constantin Brâncoveanu, un aşezământ care a fost timp de secole o adevărată lavră a Transilvaniei.
Sărbătoare aleasă și la ctitoria de la Hurezi
Și Mănăstirea Hurezi a îmbrăcat marţi, 16 august, straie de sărbătoare. Sute de pelerini din întreaga ţară au venit aici să-i cinstească pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură adresat celor care au participat la sărbătorirea Sfinților Brâncoveni, IPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat că Sfântul Constantin Brâncoveanu „a domnit în momente grele, când imperii vecine țării noastre doreau să cotropească pământul, credința și poporul nostru. El a stat ca un stâlp de nădejde cu rugăciunea, cu mintea spre ceruri, iar cu mâinile a lucrat permanent pentru statornicia credincioșilor în dreapta credință. În felul acesta, el și-a alcătuit un chip frumos, un chip duhovnicesc, pentru că de felul cum privim noi spre Dumnezeu și cum ne pregătim, în așa fel noi vom străluci. Cu cât omul se pregătește mai mult, cu atât își alcătuiește viața sa în așa fel încât să se asemene cu a sfinților din ceruri. Cu cât suntem mai conștienți de slava pe care o purtăm, cu atât ne dăm seama de responsabilitatea pe care o avem înaintea lui Dumnezeu. Sfântul Constantin Brâncoveanu și-a educat fiii, i-a pregătit încă din copilărie să ajungă sfetnici în ceruri. După mintea omenească, ar fi trebuit ca fiii săi să urmeze la tron tatălui lor, însă Dumnezeu a ales altceva, mult mai de preț, și i-a luat pentru ca nu cumva răutatea să întunece mintea lor. Sfinții Brâncoveni au fost luminați de Sfântul Duh, au fost întăriți în momentul în care Dumnezeu i-a chemat și s-au arătat grâu bineplăcut lui Dumnezeu întocmai ca Sfântul Ignatie, care a sfârșit ca martir. Au fost duși la Constantinopol, iar acolo, în cetatea bizantină, au dat mărturie înaintea lumii, nu doar a păgânilor. Sfinții martiri au învățat că de toate te poți lepăda, numai de Dumnezeu nu. Te poți lepăda de popor, te poți lepăda de mărire deșartă, te poți lepăda de demnitate, de toate te poți lepăda, în afară de Dumnezeu. Dacă am pierdut pe Dumnezeu, am pierdut totul, după cum ne învață Mântuitorul Iisus Hristos: «Cine va voi să-şi mântuiască sufletul său îl va pierde; iar cine-şi va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va mântui» (Marcu 8, 35). Voievodul cel tare, atât de lăudat de sfetnici, de apropiați, ovaționat de popor și de alții, ajunge în mâinile păgânilor. Cu toate acestea, demnitatea Sfântului Constantin n-a cedat. Momentul sfânt și final este încununarea operei. Momentul martiriului este sărbătoarea, deși aceasta este plină de lacrimi, de durere, de suspin, de străpungeri până la moarte. Nu este ușor să-ți vezi copiii cu capetele tăiate în fața ta. Trebuie să ai o voință de fier și o credință mai tare decât diamantul. Trebuie să fii cu adevărat pregătit și cu o atât de mare nădejde că Dumnezeu îți dă putere să treci peste aceste lucruri, și nu numai, ca din această vistierie de credință și de putere să dai și celor de lângă tine. Aceste lucruri le cunoștea Sfântul Voievod din viețile de sfinți pe care le asculta în mănăstiri, atunci când le vizita și locuia vremelnic”.
În cuvântul împărtășit participanților la final, IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie a mulțumit Înaltpreasfințiților și Preasfințiților Părinți Ierarhi care au binecuvântat prin prezența și slujirea la Mănăstirea Hurezi pe viețuitorii mănăstirilor, pe credincioșii și pelerinii care s-au închinat la sfintele moaște și au participat la Sfânta Liturghie. Părintele Arhiepiscop a mulțumit și reprezentanților autorităților locale, binecuvântându-i pe toți ostenitorii care au ajutat la înfrumusețarea sărbătorii, dar și pe toți pelerinii.