Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințire de clopotniță și de casă parohială în Suarăș, Cluj
În ziua de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, luni, 8 noiembrie, comunitatea parohială din localitatea Suarăș, județul Cluj, a primit binecuvântări arhiereşti, cu prilejul hramului bisericii parohiale.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit noua clopotniță, amplasată în curtea bisericii din Suarăş. În continuare, în lăcașul de cult, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat că „Arhanghelii lui Dumnezeu fac lucrarea Lui și ne ajută pe noi, oamenii, să mergem pe calea mântuirii”.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Eduard Robert Matyas, pe seama Parohiei Sântejude, Protopopiatul Gherla. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj- Napoca, dirijat de pr. Cătălin Alexandru Feier. La chinonic, Maria Șfefania Haranguș, fiică a satului, a interpretat mai multe pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Cristian Cârlogea a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare şi i-a oferit în dar o icoană cu Maica Domnului și un metanier.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit sachelar pe preotul paroh Silviu Cristian Cârlogea. Primarul comunei Bobâlna, Augustin Mureșan, membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători au primit diplome de cinstire.
Ierarhul a săvârşit slujba Sfeștaniei la casă parohială, renovată în perioada 2018-2021, şi i-a oferit preotesei Georgiana Cârlogea o icoana cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii bisericii parohiale.
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost construită în anul 1566, iar în anul 1911 a fost restaurată și consolidată. În anul 1978, lăcașul de cult a fost pictat de ieromonahul Artemie Alexandru Popa, de la Nicula, pictura fiind restaurată în anul 2010 de pictorul Teodor Pop. În prezent, comunitatea parohială numără aproximativ 100 de credincioși.