De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfințire și binecuvântare la Mănăstirea Sfântului Antim
La ctitoria Sfântului Ierarh Antim Ivireanul din Bucureşti, construită după planurile proprii, au avut loc ieri, 26 septembrie, evenimente marcante. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, şi cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, Georgia, au oficiat slujba de Sfinţire a bisericii Mănăstirii Antim. Ierarhii au sfinţit apoi pictura clopotniţei, recent restaurată, şi au binecuvântat noul muzeu din incinta mănăstirii.
Ierarhi români şi străini, preoţi, stareţi, precum şi numeroşi credincioşi bucureşteni, dar şi din întreaga ţară au participat ieri la slujba de Sfinţire a Mănăstirii Antim din Bucureşti, ctitorie a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, aducând astfel ofrandă sfântului, la 300 de ani de când acesta a primit cununa muceniciei.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, și cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, au sfinţit biserica mănăstirii, pictura clopotniţei, apoi au binecuvântat lucrările noului muzeu din incinta mănăstirii. Împreună cu cei trei ierarhi care au oficiat slujba de Sfinţire s-au aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gattas Hazim, Mitropolit de Bagdad şi Kuweit; Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului; Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Înaltpreasfinţitul Părinte Efrem, Arhiepiscop de Bolnisi; Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum; Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande; Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei de Sfinţire a bisericii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că în piciorul Sfintei Mese s-au aşezat moaşte ale unui martir pe care l-a cunoscut Sfântul Antim, şi anume, moaşte ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. „Această biserică a început să fie zidită după planurile, cu cheltuiala şi cu osteneala Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, în anul 1713, când încă era în viaţă şi pe tron Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Însă ea a fost terminată şi sfinţită doi ani mai târziu, în 1715, când nu mai era în viaţă Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Iată cum la resfinţirea bisericii, ctitorie a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, se întâlnesc doi martiri. Este o coincidenţă dumnezeiască această întâlnire a celor doi martiri, care au cooperat, au lucrat frumos pentru binele Bisericii din Ţara Românească, dar şi pentru binele Bisericii Ortodoxe din toate ţinuturile ocupate de otomani la acea vreme. Sfântul Ierarh Antim nu a fost numai tipograf iscusit, ci şi sculptor, iconar, arhitect, caligraf şi miniaturist”, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Cu prilejul sfinţirii bisericii Mănăstirii Antim, au fost aduse în pelerinaj, spre cinstire, moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Bucureşti. Preafericirea Sa a sfinţit noua raclă din biserica mănăstirii, în care se păstrează fragmente din moaştele Sfinților Mucenici Neofit, Acachie, Ermoghen, din ale Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia; din ale Sfintei Muceniţe Paraschevi; ale Sfintei Muceniţe Agata şi ale Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici.
La biserica Mănăsirii Antim au fost realizate următoarele lucrări: restaurarea picturii murale, a mobilierului liturgic, a pietrăriei, înlocuirea candelabrelor, montarea noilor vitralii, precum şi pictarea în frescă a intrării de sub clopotniţă.
Binecuvântarea muzeului din incinta Mănăstirii Antim
Mănăstirea Antim din București s-a îmbogățit ieri cu un nou muzeu de artă bisericească. Muzeul, care conține o parte din colecția de artă a Patriarhiei Române, a fost binecuvântat ieri-seară de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea și Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan de Rustavi, înconjurați de un sobor de arhierei. La noul edificiu de la Mănăstirea Antim s-au făcut în ultimul timp importante lucrări de consolidare, hidroizolație, înlocuire a pardoselii, a învelitorii și a sistemului de încălzire, de schimbare a tâmplăriei, precum și lucrări de reamenajare interioară și punere în valoare a exponatelor prețioase.
Lucrările de la biserica Mănăstirii Antim, precum și de la muzeul din incinta așezământului s-au realizat la inițiativa și cu stăruința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu efortul slujitorilor din Administrația Patriarhală, de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și al obștii monahale de aici, cu sprijin financiar de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Municipiului București și Primăria Sectorului 5 al Capitalei.
După slujba Sfințirii noului muzeu, la Biblioteca Sfântului Sinod din incinta Mănăstirii Antim, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat persoanele care au sprijinit lucrările de consolidare, restaurare și înfrumusețare săvârșite la ctitoria Sfântului Antim Ivireanul.
Preafericirea Sa a dăruit Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” următorilor: Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte; Gabriela Firea, primarul municipiului București; Daniel Florea, primarul sectorului 5 al Capitalei; Petre Badea, director SC Aedificia Carpați SA; Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal.
În continuare, Patriarhul României a acordat în semn de binecuvântare și apreciere Diploma omagială „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” cu Medalia omagială următorilor: părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier patriarhal; părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, consilier patriarhal; părintele protosinghel Vincențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim; părintele Mihai Hau, consilier patriarhal; monahia Atanasia Văetiși de la Mănăstirea Stavropoleos, precum și altor persoane care au sprijinit și s-au implicat la lucrările de restaurare și înnoire de la mănăstirea bucureșteană.
La final, au fost lansate trei noi apariții ale Editurii Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei dedicate Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul: „Colecția de artă a Patriarhiei Române - Catalogul muzeului de la Mănăstirea Antim”; „Sfântul Antim Ivireanul - Despre păstorirea credincioșilor”; „Artă și cultură eclezială în timpul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul”.
La ceas de seară a fost săvârşită slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Aceasta a fost oficiată pe o scenă special amenajată în apropierea sfântului locaş nou-sfinţit, pentru a li se permite credincioşilor să se închine în Sfântul Altar, la Sfânta Masă, conform tradiţiei ortodoxe. De asemenea, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost săvârşită şi la Catedrala Patriarhală, de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.