„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sfinţire la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă a Domnului” din Sita Buzăului
Trei arhierei au resfinţit Altarul bisericii de la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă a Domnului” din Sita Buzăului, judeţul Covasna. Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să participe la slujba de sfinţire şi să se închine la final în Sfântul Altar.
Slujba de sfinţire a fost oficiată chiar în ziua de hram a lăcaşului de cult şi a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Sfânta Masă a lăcaşului de cult a fost refăcută recent şi de aceea la hramul din acest an a fost organizată această sărbătoare a resfinţirii, eveniment duhovnicesc la care s-au adunat numeroşi credincioşi, precum şi primarii localităţilor din jurul aşezământului monahal.
În soborul slujitor s-au aflat numeroşi preoţi din parohiile apropiate de mănăstirea de la Sita Buzăului şi din parohii mai îndepărtate.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită la un Altar amenajat în pridvorul paraclisului mănăstirii.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, care a vorbit despre marele praznic al Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Taborului.
„Schimbarea la Faţă a Mântuitorului i-a pregătit pe ucenici pentru înţelegerea tainei Învierii Sale din morţi, când a ieşit prin piatra pecetluită, străjerii căzând cu faţa la pământ pentru că nu au putut să privească la strălucirea măreţiei dumnezeieşti. Ucenicii au văzut faţa Mântuitorului plină de lumină, au privit-o, dar lumina aceasta era atât de puternică, încât ea cuprindea întregul trup al Mântuitorului Iisus Hristos. Lumina a fost creată de Dumnezeu pentru noi, pentru că El este Lumina cea adevărată, aşa cum spunem în Simbolul Credinţei: «Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat». Noi nu putem să ne explicăm în ce constă însuşirea aceasta a Mântuitorului Iisus Hristos. Dumnezeu este Lumină, dar ştim că ceea ce ne-a lăsat nouă Dumnezeu, lumina, este un element esenţial al existenţei noastre. Şi noaptea avem nevoie de o lumină artificală care să ne lumineze drumul, dar de lumina pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru viaţa noastră avem nevoie toţi. Şi cine dă lumina? Lumina o dă soarele. Şi cum a fost numit Hristos? «Soarele dreptăţii», Cel Care luminează continuu cu o lumină mult mai puternică decât lumina Soarelui, care apune şi iarăşi răsare. Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, emană constant o lumină, care este o energie ce se revarsă asupra noastră şi creează lumină în interiorul sufletului nostru”, a subliniat ierarhul.
În cuvântul de mulţumire, Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei doi arhierei prezenţi la această sărbătoare.
„Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată şi sfântă pentru noi, creştinii din această parte de ţară. În mod desoebit îi mulţumesc Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu, părintele duhovnicesc al Ardealului, pentru dragostea cu care a răspuns invitaţiei de a fi astăzi împreună cu obştea sfintei mănăstiri, cu obştea credincioşilor Episcopiei Covasnei şi Harghitei, să ne împărtăşească cuvânt de învăţătură, să ne împărtăşească din iubirea sa părintească. Preasfinţitului Părinte Gurie îi mulţumesc pentru dragostea frăţească pe care o are faţă de Episcopia noastră”, a spus Părintele Episcop Andrei.
***
Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din Sita Buzăului a fost înfiinţată în 1997, la iniţiativa oamenilor din sat şi a părintelui protopop Florin Tohănean. Începând cu anul 2000, aşezământul a devenit mănăstire de maici, sub conducerea maicii stareţe Loida Iovănesc. În anul 2002 a fost aşezată piatra de temelie pentru biserica mare. Zidirea lăcaşului de cult a durat aproape zece ani, iar în 2012 biserica a fost sfinţită.