De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Sfințirea bisericii unei mănăstiri din Țara Loviștei
Biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan Iacob”-Țara Loviștei, județul Vâlcea, a fost sfințită duminică, 6 octombrie, de trei ierarhi, care apoi au oficiat Sfânta Liturghie în interiorul lăcașului. Piatra de temelie a acestui așezământ monahal a fost pusă în ziua de 23 iunie 2013, lucrările de construcție a bisericii și corpului de chilii fiind realizate în perioada iunie-decembrie a aceluiași an.
În perioada 2014-2024 au fost efectuate mai multe lucrări de înfrumusețare a bisericii, precum pictarea în frescă. Din data de 8 iulie a anului 2017 aici se află spre închinarea credincioșilor Icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”, cunoscută ca izbăvitoare de foc. Biserica are hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, se arată pe arhiepiscopiaramnicului.ro.
Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite duminică de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a reliefat semnificațiile duhovnicești ale bisericii ca lăcaș de închinare, comunitate a credincioșilor și instituție eclezială: „Biserica este ca o scară cerească. De aceea o numim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu «scară cerească» și «Rai cuvântător». Mântuitorul Iisus Hristos a întemeiat Biserica la Răstignirea Sa pe Cruce și apoi a desăvârșit-o prin Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli la Cincizecime. Biserica este organismul care cuprinde toată suflarea omenească și, în acest Trup al lui Hristos, fiecare are o chemare și o menire aparte. Dumnezeu este cu noi și El ne conduce ca să moștenim Împărăția cea veșnică. Așadar, Biserica este o axă care unește cerul cu pământul, o scară pe care înaintăm cu toții: episcopi, călugări, preoți și credincioși. Suntem antrenați să avansăm pe această scară și, astfel, ne umplem de slava cerească. Cu cât ne apropiem de Dumnezeu, cu atât Dumnezeu strălucește în noi. Sfințirea acestei biserici este un moment de aducere aminte, de rememorare, de pomenire a tuturor înaintașilor noștri”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a mulțumit celor doi ierarhi pentru slujire și a evidențiat că acest așezământ monahal desfășoară o bogată activitate misionară și duhovnicească.
Ctitorii și binefăcătorii așezământului monahal au primit apoi diplome de vrednicie din partea ierarhului, se arată pe site-ul amintit.
Sfântul lăcaș sfințit duminică a fost înzestrat cu mobilier bisericesc și s-au achiziționat obiecte de cult și alte odoare liturgice. La exterior, au fost refăcute fațadele corpului de chilii și au fost amenajate mai multe spații verzi, potrivit sursei citate.