La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţirea complexului „Casa memorială Adrian Păunescu” din Copăceni
Complexul „Casa memorială Adrian Păunescu” din localitatea Copăceni, Sângerei, Republica Moldova, a fost inaugurată miercuri, 26 august, de către Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, informează Biroul de presă al eparhiei. Din soborul de slujitori care a săvârşit slujba de sfinţire au făcut parte părinţii consilieri Roman Botezat, Florentin Constantin Doboşeriu şi Dorian Ravenco.
Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi Fundaţia Copăceni VDR.
La eveniment au participat: Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, academician Nicolae Dabija, academician Gheorghe Duca, Excelenţa Sa Petrişor Ionel Dumitrescu, consulul general al României la Bălţi, Ludmila Sfârloagă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Ion Leucă, deputat în Parlamentul R. Moldova, Grigore Corcodel, preşedintele raionului Sângerei, Valeriu Rusu, şeful Direcţiei Cultură a Consiliului Raional Sângerei, Maria Bajura, preşedintele Fundaţiei Copăceni-VDR.
Evenimentul a inclus şi un spectacol cultural-artistic, care a cuprins un recital din poezia lui Adrian Păunescu, susţinut de actorul Nicolae Jelescu, şi un recital susţinut de cantautorul Viorel Burlacu.
După oficierea slujbei de sfinţire, Preasfinţitul Părinte Antonie a vorbit asistenţei despre importanţa unor asemenea monumente, care reprezintă adevărate faruri menite să lumineze minţile şi inimile basarabenilor spre descoperirea identităţii româneşti a acestui pământ şi a locuitorilor lui.