La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Sfințirea noii biserici din Parohia Boianu Mare, Bihor
În Duminica a 21-a după Rusalii, la praznicul Sfinților Părinți de la Sinodul al 7-lea Ecumenic, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a târnosit noua biserică parohială ce poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Boianu Mare, Protopopiatul Marghita.
În urmă cu mai bine de 13 ani, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a sfințit și așezat piatra de temelie a acestui sfânt locaș pe locul unde a existat, în 1939, o veche fundație de biserică, fiind cea dintâi piatră de temelie pe care ierarhul a sfințit-o în calitate de întâistătător al Eparhiei Oradiei, în data de 15 iulie 2007.
După sfânta slujbă, preotul paroh Ioan Morar a fost hirotesit iconom stavrofor, iar Consiliul parohial și cei care s-au evidențiat printr-o purtare de grijă sporită față de locașul de cult al acestei comunități au primit diplome de apreciere.
Preasfinţitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de învățătură despre pericopa evanghelică a Pildei semănătorului, cu privire la varietatea modurilor umane de rodire interioară a chemării dumnezeiești. Ierarhul a subliniat necesitatea cunoașterii și păstrării învățăturii de credință cu privire la sfintele icoane, apărată și articulată de către Sfinții Părinți ai ultimului Sinod Ecumenic. La final, ierarhul a explicat slujba de târnosire a bisericii și a accentuat importanța harică și istorică a sfințirii locașului de închinare în viața unei comunități, îndemnându-i pe credincioșii acestei parohii la perpetuarea tradițiilor românești creștine, într-o lume care se află într-un puternic proces de dezrădăcinare de valorile străbune.