Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sibienii s-au rugat în Catedrala Mitropolitană de Anul Nou
La trecerea dintre ani, slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La praznicul Tăierii-împrejur cea după trup a Mântuitorului Iisus Hristos şi la sărbătoarea Sfântului Vasile Cel Mare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a catedralei, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.
Credincioşii prezenţi la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare au ascultat cuvântul de învăţătură al ierarhului: „Tăierea-împrejur a fost un act din Vechiul Testament prin care se pecetluiau cei care aparţineau poporului ales. Pentru creştini, acesta a fost înlocuit cu Taina Botezului, Taina naşterii din nou în Hristos, prin care noi devenim fii ai lui Dumnezeu după har. (...) Participând la Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, am petrecut câteva clipe foarte importante pentru noi. Timpul devine pentru noi veşnicie. (...) Ne amintim astăzi că Sfântul Vasile a fost numit încă din vremea sa «cel Mare». El a fost un mare teolog, care a scris despre Dumnezeu în Treime, despre Duhul Sfânt, iar aceste învăţături au fost trăite în viaţa sa de sfânt şi consemnate în lucrările sale. Prin teologia sa a fost un mare liturg şi ne-a lăsat Liturghia care îi poartă numele”, a spus Mitropolitul Ardealului.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a sfinţit icoana Sfinţilor Părinți Ioachim şi Ana şi a Sfântului Ierarh Nicolae, închinată Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români.