La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Simpozion anual de omiletică şi catehetică
La Facultatea de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman" a Universităţii din Oradea, a avut loc a VIII-a ediţie a Simpozionului anual al profesorilor universitari de omiletică şi cate-hetică din România, cu te-ma "Taina Sfântului Maslu şi îngrijirea bolnavilor în tradiţia omiletică şi catehetică a Bisericii Ortodoxe Române".
La acest eveniment au participat 15 cadre didactice de la toate facultăţile de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, cărora li s-au alăturat şi membrii corpului profesoral al facultăţii organizatoare.
La festivitatea de deschidere a simpozionului a participat şi Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a salutat cu mare bucurie şi căldură sufletească iniţiativa organizării acestui simpozion, manifestându-şi, în acelaşi timp, convingerea că timpul petrecut la Oradea, precum şi comunicările ştiinţifice prezentate vor avea multe şi binecuvântate roade.
Ierarhul a făcut apoi o prezentare a învăţământului teologic ortodox de grad universitar orădean, arătând vechimea, importanţa pastoral-misionară şi naţională pe care această instituţie bisericească o are în această parte a ţării, precum şi performanţele dovedite în cei peste 20 de ani de la reînfiinţare.
În finalul cuvântării sale, chiriarhul Oradiei a transmis succes participanţilor la lucrările simpozionului, felicitând totodată conducerea Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman" pentru frumoasa manifestare.
Rolul terapiei prin cuvânt
După alocuţiunile de început, a urmat prezentarea lucrărilor pe o temă prestabilită, unde au fost reliefate diverse aspecte din activitatea pastoral-misionară a Bisericii, evidenţiindu-se rolul terapiei prin cuvânt în practica îngrijirii bolnavilor.
În cadrul discuţiilor au fost dezbătute şi alte probleme legate de disciplinele omiletică şi catehetică, precum şi de buna organizare a învăţământului teologic universitar ortodox.
La finalul lucrărilor, pr. conf. univ. dr. Miron Erdei, organizatorul acestui simpozion, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru frumoasele şi interesantele prelegeri expuse, având convingerea că eforturile depuse se vor concretiza în fapte şi într-o perspectivă cât mai fructuoasă. Lucrările prezentate la acest simpozion se vor constitui într-un volum.