În Duminica Sfinților Români, 22 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a vizitat pe credincioșii Parohiei Petnic din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin. Ierarhul a sfințit icoanele din interiorul bisericii, dar și câteva din exterior, realizate recent și care întregesc veșmântul picturii sfântului lăcaș ocrotit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și de Sfântul Vasile cel Mare.
Simpozion dedicat împlinirii a 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic
Palatul Patriarhiei și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București vor găzdui, în perioada 14-16 mai 2025, Simpozionul Internațional de Teologie „Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325): Credința ortodoxă - baza unității Bisericii”.
Evenimentul va debuta miercuri cu o sesiune festivă de deschidere a lucrărilor simpozionului și va continua, pe parcursul următoarelor zile, cu șapte sesiuni de comunicări în cadrul cărora vor susține prelegeri numeroși teologi, cercetători și profesori, clerici și mireni, specialiști în domenii precum istorie bisericească, dogmatică, drept canonic și nu numai.
Mai multe informații despre desfășurarea evenimentului ne-a oferit părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române: „Cu prilejul aniversării a 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic, dar și în contextul centenarului ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, Patriarhia Română, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, organizează Simpozionul Internațional de Teologie intitulat «Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325): Credința ortodoxă - baza unității Bisericii». Pentru o bună colaborare și organizare a acestui simpozion sunt implicate mai multe sectoare ale Administrației Patriarhale: Cancelaria Sfântului Sinod, Sectorul relații creștine, interreligioase și comunități românești externe, și Sectorul teologic-educațional. Evenimentul academic se va desfășura la București, în perioada 13-17 mai 2025, și va reuni reprezentanți ai instituțiilor de stat, ierarhi, academicieni, preoți, profesori și specialiști din țară și din străinătate. Lucrările vor fi structurate în următoarele patru subteme: Mărturisirea de credință niceeană și receptarea ei ecumenică; Contextul istoric al Primului Sinod Ecumenic de la Niceea; Sinodul Întâi Ecumenic de la Niceea și tradiția liturgică a Bisericii; Importanța hotărârilor canonice ale Primului Sinod Ecumenic de la Niceea pentru viața Bisericii. Lucrările simpozionului vor fi inaugurate la Palatul Patriarhiei, urmând ca sesiunile științifice să continue la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul», concentrându-se pe teme esențiale precum alcătuirea Crezului niceean, impactul sinodalității asupra unității creștine, contextul istoric, receptarea istorică și relevanța canonică a Sinodului Întâi Ecumenic de la Niceea”.