„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Simpozion despre evenimentele din 1989 la Sibiu
Arhiepiscopia Sibiului a organizat marți, 3 decembrie, un simpozion despre momentele petrecute în decembrie 1989 la Sibiu. În cadrul acestuia a fost lansat volumul „Să nu uităm! Mărturii și mărturisitori despre evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu”.
La simpozionul care a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au fost aduse mărturii personale și comunicări științifice despre evenimentele de la Sibiu, din decembrie 1989, când oamenii au ieșit în stradă pentru a cere libertate și democrație.
După intonarea Imnului de stat al României, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a adus mărturii despre cum s-au trăit la Facultatea de Teologie din Sibiu și în mediul bisericesc acele evenimente cu sfârșit tragic pentru mulți români. „Ne amintim de momentele petrecute aici, în curtea acestei facultăți, pe străzile Sibiului, prin spitalele Sibiului, după ce au început represaliile împotriva manifestanților în Piața Mare. Toate acestea nu sunt altceva decât niște semne că Dumnezeu și-a întors fața spre noi. Au ieșit tinerii alături de revoluționarii noștri, cu pieptul în față, ca de fiecare dată atunci când tinerii au știut să se expună. Au îngenuncheat în fața Catedralei și au spus rugăciunea «Tatăl nostru». A fost atât de impresionat acel moment, încât eu nu l-am uitat și nu-l voi uita niciodată. (...) Armata Română ne-a ocrotit atunci, am avut o patrulă specială, pentru că în această aulă primisem ajutoare din străinătate, era plină sala până sus de daruri. Mitropolitul Antonie m-a pus responsabil, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim și părintele profesor Nicolae Dura. Aveam o teamă mare pentru că eram profesori și-mi dădeam seama ce înseamnă să gestionezi într-o vreme de război bunuri care aparțin poporului. Veneau mulți să ceară și am și astăzi registrele unde s-a scris ce și cât s-a dat fiecăruia. Am dat ajutoare tuturor necăjiților”, a spus ierarhul.
„Simțeam schimbarea”
O mărturie despre evenimentele din 1989 a adus și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și comandantul Garnizoanei Sibiu, generalul prof. dr. Ghiță Bârsan. „Întâmplarea a făcut ca pe 16 decembrie să fi fost în Timișoara și să aud acele strigăte cu un coleg: «Jos tiranul!», «Jos Ceaușescu!» Eram îmbrăcat militar, mergeam către un restaurant militar din Timișoara. Aveam 24 de ani și când am auzit acele cuvinte am decis să plecăm. În acea noapte am venit la Sibiu, dimineața am ajuns, iar seara s-a dat alertă generală în unitățile militare. Armata nu era pregătită pentru a interveni în situația în care a fost pusă. La unitatea de elicoptere la care eram am primit diverse ordine, printre care și unul care pe mine m-a îngrozit. Trebuia să detașăm câteva elicoptere cu o unitate și jumătate de foc către Caransebeș pentru a interveni la Timișoara, eu știind și auzind ceva de acolo. Evident că lumea încerca să vorbească chiar și-n interiorul unităților militare. Ne adunam și discutam, simțeam schimbarea. Erau și unii care nu doreau această schimbare, pentru că-mi amintesc că un coleg de-al nostru a fugit din unitate și din parcarea unității a tras către noi”, a spus generalul Ghiță Bârsan.
Despre căderea comunismului în Europa și în România, dar și despre evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu a vorbit decanul Facultății de Științe Socio-Umane din Sibiu, prof. dr. Radu Sorin. Revoluționarii Puiu Nicolae Fesan și pr. Nicolae Streza au adus mărturii despre ceea ce s-a întâmplat la Sibiu în acea perioadă.
În cadrul simpozionului a fost lansat volumul „Să nu uităm! Mărturii și mărturisitori despre evenimentele din decembrie 1989 de la Sibiu”, de Neculae Tudosiu, apărut la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului.
Corul Facultății de Teologie din Sibiu, condus de pr. lect. dr. Sorin Dobre, și Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” al facultății sibiene au interpretat colinde.