Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Simpozion internațional de teologie la Cluj-Napoca
Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Universitar „Sophia” din Loppiano - Italia, a organizat, în perioada 11-13 februarie, Simpozionul internațional de teologie „Treime, Biserică, Societate: Implicațiile dogmei trinitare în structura și dinamica societății contemporane”.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc marți, 12 februarie, în Sala „Vasile Petrașcu” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, fiind precedată de o slujbă de Te Deum, săvârșită în capela facultății, de arhim. lect. dr. Benedict Vesa, secretar eparhial.
Simpozionul a fost inaugurat prin cuvântul părintelui prof. dr. Vasile Stanciu, decanul instituției de învățământ teologic clujene. „Credem că lucrările acestui simpozion vor deschide perspectivele unei colaborări fructuoase între Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi cele două instituţii de teologie din Italia, «Sofia» şi Facultatea de Teologie Catolică din Padova”, a spus părintele decan.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, referindu-se la tema simpozionului, a amintit despre interesul părintelui Dumitru Stăniloae cu privire la dogma Sfintei Treimi, care are o lucrare intitulată „Sfânta Treime, structura supremei iubiri”: „Se vede că iubirea aceea supremă lipseşte acum dacă nu avem identitate de vederi în ceea ce priveşte teologia despre Treime, teologia în general. Să ne ajute Dumnezeu să ajungem la unitatea pe care a dorit-o Domnul şi pe care o vedem subliniată în Evanghelia după Ioan, capitolul 17, versetul 21”.
Părintele prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, a spus cu privire la tema abordată în cadrul simpozionului că „nu ne rămâne decât să ne statornicim şi noi în credinţă, să semănăm credinţa în lumea aceasta pentru ca să îmbrăcăm conştiinţa modernităţii sau postmodernităţii cu veşmântul conştiinţei creştine care va face ca ritmul iubirii treimice să se simtă şi în această societate, care este atât de frământată”.
De asemenea, preotul catolic prof. dr. Piero Coda, rectorul Institutului Universitar „Sophia” din Loppiano, a remarcat că „este o mare binecuvântare de la Dumnezeu pentru că teologii ortodocşi şi catolici se regăsesc împreună pentru a putea dezbate şi pentru a putea contempla un adevăr deosebit al doctrinei creştine, Sfânta Treime. Vrem să contemplăm acest adevăr pentru ca să se reverse în inimile noastre dragostea lui Dumnezeu. Suntem conştienţi de faptul că doar contemplarea acestui adevăr rezolvă problemele din societatea de astăzi”.
La rândul său, preotul prof. dr. Roberto Tommasi, decanul Facultății de Teologie Catolică din Padova - Italia, prezent pentru prima dată în Cluj-Napoca, a menţionat că a venit la invitaţia părintelui prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene, cu intenţia de a lega o colaborare între cele două instituţii, din Padova şi din Cluj-Napoca.
În cadrul simpozionului au susținut comunicări profesori și doctori în teologie din țară și din străinătate. Printre temele prezentate, se numără: „Treime și antropologie - perspectiva teologiei occidentale” (pr. prof. dr. Piero Coda), „Fundamentele biblice ale învățăturii trinitare. Expresii prefigurative vechitestamentare și ioaneice” (pr. prof. dr. Ioan Chirilă), „Viața socială a poporului Israel în lumina primului Legământ” (prof. dr. Giovana Porrino), „Patriarhul Atenagoras și Chiara Lubich, o întâlnire profetică” (drd. Sandra Ferreira), „Treime și eclesiologie: teologia catolică contemporană” (prof. dr. Alessandro Clemenzia), „Principiile și valorile societății contemporane în lumina dogmei Sfintei Treimi” (pr. conf. dr. Grigore Dinu Moș), „Sfânta Treime și misiunea creștină. Relevanța paradigmei Misio Dei pentru lumea contemporană” (pr. conf. dr. Cristian Sonea) sau „Iubirea lui Dumnezeu-Treime și iubirea omului” (arhim. lect. dr. Benedict Vesa).